To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

donderdag 18 maart 2010

‘K kan hotels in Kortrijk boost geven'

Het Ibis-hotel deed goede zaken door de bouw van winkelcentrum K. ‘De afgelopen maanden was ons hotel continu volzet doordat nogal wat werknemers bij K hier overnachtten', zegt manager Jurgen Van der Haegen. ‘Nu zal de bezetting weer op haar vroegere niveau terugvallen, vorig jaar gemiddeld 63 procent.'

Hotel Damier haalde minder profijt uit de werkzaamheden aan K. ‘De laatste week voor de opening overnachtte de directie van Foruminvest bij ons', zegt manager Wim Van Respaille.

Allebei zijn ze ervan overtuigd dat K de hotels in de stad een boost kan geven. ‘Mogelijk boeken mensen van Limburg of Antwerpen een weekendje Kortrijk. We werken daarover ideeën uit met andere hotels in de stad. Dat overleg kwam er door de toename aan hotels in Kortrijk. Behalve Ibis kwam ook het D-hotel in Marke erbij. Daardoor zijn er nu zo'n zeshonderd hotelkamers, bijna dubbel zoveel als in Hasselt of Sint-Niklaas. Bovendien zijn er door de crisis minder boekingen.'

bron: www.nieuwsblad.be

50 opmerkingen:

Anoniem zei

En waarom zouden ze naar Kortrijk komen? Toerisme??? Om naar wat te kijken?

Op het "strand" te liggen aan de Leie? Al ooit eens het volk bekeken dat in Antwerpen op de LO ligt?

De bouwpromotoren, samen met het stadsbestuur, hebben de laatste 50 jaar zowat all mooie (vaak ook geklasseerde) gebouwen laten verdwijnen.

Kortrijk is een toeristische ramp en de enige toeristen die je tegenkomt zijn verdwaalde. K zal daaraan niks veranderen.

Anoniem zei

alsof Hasselt ofzo wel iets te bieden heeft?
Denk dat er dan in Kortrijk wel iets meer te zien is, wel niet voor een 14-daagse vakantie, maar toch voor een weekendje.

Anoniem zei

Geloof het of niet, maar op toeristisch vlak kan je meer beleven in Hasselt dan Kortrijk.

Neemt niet weg dat maar weinig West-Vlamingen de weg vinden naar Hasselt en dat gaat al everzeer op voor Limburgers richting Kortrijk. De kust, ja, maar niet Kortrijk. Overigens heb je ook een nieuw shopping center in Brugge.

Anoniem zei

er zou veel kunnen te doen zijn in Kortrijk. er is de laatste tijd veel te doen rond toerisme in Kortrijk, maar het is verre van efficiënt (vb. een toerismebureau zo ver van alle bezienswaardigheden? in de groeningeabdij?? dat zou bij het station moeten zijn of op de grote markt)

er zou beter een voorbeeld aan Hasselt worden genomen. maar voor de rest lijken Kortrijk en Hasselt nogal op elkaar; steden in veranderen...

Anoniem zei

er zou veel kunnen te doen zijn in Kortrijk. er is de laatste tijd veel te doen rond toerisme in Kortrijk, maar het is verre van efficiënt (vb. een toerismebureau zo ver van alle bezienswaardigheden? in de groeningeabdij?? dat zou bij het station moeten zijn of op de grote markt)

er zou beter een voorbeeld aan Hasselt worden genomen. maar voor de rest lijken Kortrijk en Hasselt nogal op elkaar; steden in veranderen...

Anoniem zei

al eens de 'grote' markt in hasselt gezien? Voor je het beseft, ben je er gepasseerd...

Anoniem zei

De markt van Kortrijk, in vergelijking met bvb. Oudenaarde en Sint Niklaas is piepklein. Lijkt me niet zo relevant voor het toerisme. Ooit de markt van Damme gezien?

De vele hotels in Kortrijk (dubbel zoveel kamers als bvb. Hasselt) zijn er vooral voor beurzen, zakenlui enz...

Met de recessie hebben die gewoon minder te doen want de bedrijven besparen op seminars en dergelijke.

Dat K zal zorgen voor een boost in overnachtingen is gewoonweg lachwekkend. Wat is de volgende titel in de "objectieve" gazetten?

K brengt de Olympische spelen naar Kortrijk!?

K erkent als wereldwonder door de UNESCO!?

K geneest de ongeneeslijk zieken. K erkent door het Vatikaan!?

Het moet niet gekker worden!

Anoniem zei

ij zalt een beeke gaan daar!
tis nu ook niet om te zeggen da Hasselt een wereldstad is eh! als je Kortrijk beter zou leren kennen dan heeft het zeker ook zen sjarmes!

En stop nu maar met te lullen, kom eerst zelf eens deftig in Kortrijk kijken!

Met vriendelijk groeten van een trotse Kortrijkzaan.

Anoniem zei

sorry hoor maar de markt van Kortrijk vind ik héél mooi. typisch Kortrijks en wie zei daar dat de markt klein is?? (kleiner dan die van Sint-Niklaas en oudernaarde) jah dhuuueee. sint-niklaas heeft de grootste (en de lelijkste, dode, saaie) grote markt van heel het land. so'n saaie grote Markt heeft kortrijk dan weer niet.

gelukkig maar

Anoniem zei

Kortrijk is niet de hoofdstad van het toerisme en ik denk ook niet dat het dat pretendeert te zijn. Echter is er in Kortrijk voldoende te beleven om er een weekendje door te brengen. De kerken, grote markt met belfort, het prachtige begijnhof, de leieboorden met skatebowl en in het verlengde het fietspad langs de leie, het winkelcentrum dat nu opgewaardeerd wordt door K, de rozentuin, leuke cafés en in de zomer leuke terrasjes, cinema's, vele activiteiten in het zomerhalfjaar, mooie parken, musea. Kortrijk is een stad van een 75000 inwoners. Wat wil je, dat het even groot is als antwerpen?
Kortom, de zaagmensen zullen blijven zagen. Voor mij is Kortrijk een mooie stad. Ik kan zeker geloven dat K de hotels positief zal beïnvloeden.

Ruben zei

Is het waar dat K al 8cm gezakt is sinds de opening? en dat het na de paasvakantie terug zou sluiten? Doet de ronde..

Anoniem zei

Ruben als da waar is dan was het nu al lang gesloten en in het groot en breed in de media geweest é.
Zo een gebouw 8cm verzakken, ge zijt ook goedgelovig om alles te geloven wat de roddeltantes van het stad zeggen omdat ze jaloers zijn om dit mooie gebouw en op het succes dat K heeft.

D in Kortrijk zei

Dat 'K' zal leiden tot meer overnachtingen lijkt me sterk...

Trouwens zoveel tralala rond dat nieuw shoppingcentrum(pje)? In mijn omgeving heb ik al van vele dolenthousiaste mensen gehoord dat 'K' "huge" of "beire groot" is. Precies alsof 't zo groot is... Een negentigtal winkels, 34 000 m³ groot...
Het ringshoppingcentrum in Kuurne, doet niet onder.

Ik ben wel ongelooflijk blij met de 'Saturn', eindelijk een grote elektronicawinkel in Kortrijk waar je bijna alles vindt :).

'K' is alleszins een vooruitgang maar als ik écht wil shoppen zal ik toch maar de moeite doen om naar het shoppincentrum (240 winkels) in Wijnegem te gaan.

Anoniem zei

Als je de straten rond K erbij neemt, zal je ook wel aan je 240 winkels geraken en het shoppen zal veel gezelliger zijn.

Anoniem zei

als K nog groter was geweest dan was er te veel aanbod en dat zou voor te veel winkels de doodsteek zijn...

en van die verzakking is wel degelijk waar en dat is normaal voor zo een groot gebouw... alleen verzakt het nogal snel...

Anoniem zei

8cm is natuurlijk wel weer overdreven hé. natuurlijk zakt zo'n gebouw. de empire state building is zeker weten ook gezakt na de opening hoor, dat gaat nu eenmaal zo met zware gebouwen. Maar 8 cm, dat zijn dan weer de roddeltantes die graag in de media komen.

Anoniem zei

Ben vrijdag nog eens binnen geweest en heb mijn hoofd gestoten aan het kozijn van de ingangsdeur, vorige week had ik nog 30cm over, zou het dan toch?!?!?!Er was touwens van die drukte van vorige week geen sprake meer..

Anoniem zei

Woensdag ben ik om 19.00 even K binnen gestapt omdat ik die verlichting wel eens wou zien. Mooi, maar ook weer niet zo bijzonder. Kan die koepel open in de zomer?

Het aantal bezoekers? Ik denk dat er op dat moment meer verkopers waren dan bezoekers. De hype zou wel eens heel snel over kunnen zijn...

Anoniem zei

Zaterdag was het toch weer héél druk hoor daar... en veel meer volk in 't stad dan andere zaterdagen.

Anoniem zei

Als het gebouw inderdaad zakt zoals men vertelt zal die koepel wel opengaan zonder dat men daar iets moet voor doen.

Anoniem zei

de koepel kan sowieso open hoor mocht het nodig zijn voor in de zomer, zal geen probleem zijn.

een ingenieur zei

ja tuurlijk zakt K, maar dat doet ieder gebouw. Aan K hebben veel ingenieurs gewerkt en wees maar gerust dat die verzakking in hun berekeningen zat. dat gebeurt altijd en we leven in België hé mensen, daar is serieuze controle op hoor. als een gebouw in de China 8 cm zou zakken, dan zou ik wel bang worden. Maar hier, je kan op je twee oren slapen.

Koen zei

beetje jammer dat bijna alle reacties altijd anoniem zijn... achter een schuilnaam of in anonimiteit kan ja natuurlijk van alles beweren of tegenspreken.

wie sprak over 240 winkels onderschat Kortrijk wel grof... Kortrijk telt in het centrum alleen al ca 500 winkels en horecazaken.

buitenlandse toeristen of mensen van antwerpen of limburg of wallonië zeggen steeds opnieuw dat ze aangenaam verrast zijn, in het weekend zie ik heel veel fransen, die veel liever naar kortrijk komen shoppen dan in vb. Lille...

maar dat er nu ineens veel jaloezie van uit alle hoeken komt, was voorspelbaar en zal nog een poosje duren. dat is goed teken ;) Kortrijk slaagt in zijn opzet om terug de topwinkelstad te worden. er volgen nog nieuwe projecten (niet enkel de Leiebruggen maar ook het vroegere Postgebouw, ontwikkelingen omtrent de herbestemming van de ziekenhuizen...)
De huidige en volgende generatie Kortrijkzanen ziet de hemel blauw worden.

En al die kritiek helpt om de nog te nemen beslissingen zo mogelijk te verbeteren.

Tevreden Buurtbewoner zei

Tot voor kort heb ik nog in een van de (door K) teloorgegane horecazaken gewerkt. En zelfs lang voor K waren er af en toe Limburgers en Antwerpenaren die eens een weekend naar Kortrijk kwamen. Manlief had op Busworld gestaan of zo, en dan kwam madam mee om Kortrijk ook een ste zien. En telkens kwam men op dezelfde conclusie: Kortrijk is een leuk stadje waar je gerust eens op weekend kunt komen. Cinema in t centrum, leuke cafeetjes,.... Het is idd wel waar dat je in 1 weekend aklles gezien hebt. Maar met K erbij heb je wel een extra troef om een keer terug te komen.

Trouwens: ook na 1 weekend Hasselt had ik het gezien. Gelukkig waren er nog enkele onafhankelijke shops, maar de ketens zijn dezelfde als in het Kortrijk vóór K. Daarvoor ga je zeker niet terug. Hassekt heeft ook een shoppingcenter (TTcentrum), niet in het centrum maar er net naast. Hierin heeft K dan weer een extra troef: wél midden het cetrum.
Het modemuseum heb ik er niet bezocht, wel het Jenevermuseum. Maar ook dit is nu reeds gezien; daarvoor ga ik niet terug. Blijkbaar zou het Vlasmuseum terug naar het centrum komen. Wel, samen met 1302 hebben we dan 2 mooie musea in het centrum van de stad. En de pessimisten mogen zeggen wat ze willen: Vlasmuseum en 1302 zijn heel mooie musea, met een extra toets voor Kinderen.

Zo, hopelijk heb ik de pessimisten wat kunnen doen bijdraaien, maar wat wil je, ik ben dan ook eerder... tevreden;)

Anoniem zei

"de koepel kan sowieso open hoor mocht het nodig zijn voor in de zomer, zal geen probleem zijn."

De glazen koepel kan NIET open, denk ik. Dat vind ik ook niet nodig. Het is en blijft een overdekt winkelcentrum. De deuren zullen wel openstaan in de zomer.

Anoniem zei

Openschuiven niet, maar de panelen bovenaan kunnen wel open gekanteld worden zodat er luchtcirculatie is via de deuren beneden en de open ramen bovenaan in de koepel. Heeft de werfleider van de koepel me gezegd.

Anoniem zei

Projecten die normaalgezien volgende jaren nog zullen worden uitgevoerd of waar die al bezig zijn:
- leieboorden + bruggen
- kortrijk weide, politiegebouw, nieuwe kantorene en appartementsgebouwen
- ondergrondse parking casinoplein (type half half cfr veemarkt)
- stationsplein met ondergrondse fietsparking
- ziekenhuis
- parking in het ei voor kortrijk xpo
- heraanleggen aansluiting A19-R8 met bruggencomplex
- toren hoek rond punt panorama (wellicht geannulleerd)
- doortoch menenpoort als het ware door het park, doortrekken groen lint

Anoniem zei

@Koen Byttebier

Een neutrale waarnemer ben jij niet, je hebt er zakelijke belangen bij en al dat Oooohhh en Aaaah gedoe zegt me niks. Kortrijk omschrijven als een topwinkelstad is gewoon lachwekkend.

Wie al die toeristen dan zijn mag Joost weten. Ik maak vaak korte trips maar met het groot verlof ben ik meestal in Kortrijk en ik zie ze niet. Kortrijk is geen toeristische stad (ga eens naar Brugge op gelijk welke dag en merk het verschil) en zal het ook nooit worden, met dank aan het stadsbestuur en de bouwpromotoren.

Kortrijk is gewoon een provinciestadje zoals zovelen en wie het anders zegt is een provinciaaltje dat dringend eens wat moet reizen.

En K? We zullen zien, en over een jaartje weten we meer.

Anoniem zei

naar Kortrijk moet je ook niet komen tijdens het groot verlof als iedereen op reis is, Kortrijk is ideaal voor een weekend tijdens het jaar!
Maar jij bent vast geen Kortrijkzaan als je zo tegen Kortrijk bent en als je dan toch een Kortrijkzaan zou zijn, dan zijde het niet waardig! In plaats van je regio of stad af te breken, zou je beter de goeie kanten laten kennen aan iedereen op dit wereldwijde web.

Koen Byttebier (Kortrijk) zei

aan de anonieme schrijver die zich tot mij richt: het is juist omdat ik een winkel heb die het hele jaar open is, dat ik weet wie er tijdens de zomer naar kortrijk komt. aan de hand van mijn klantenkaarten weet ik wie er komt en van waar. ik praat, als zelfstandige, met de meeste van mijn klanten. bovendien zit ik in de raad van bestuur van toerisme kortrijk, waar ik zicht heb op de officiële cijfers die bovendien sinds een drietal jaar in de lift zitten, vooral wat buitenlandse gasten betreft én wat groepen betreft. bovendien zijn de hoteluitbaters ook geen ezels door steeds meer in kortrijk te investeren, het zijn niet alleen de bezoekers van kortrijk xpo die naar kortrijk komen logeren.
ik heb in mijn leven veel gereisd, zakelijk en toeristisch en heb 5 jaar in antwerpen gewoond, zodat ik mij zeker kan ontdoen van enig provincialisme.
het gaat hier niet over oooh en aaaah, het gaat hier over cijfers en feiten en vooral over de warme gezelligheid die kortrijk biedt aan zijn bewoners, zijn bezoekers (zelfs deze die het hier in de zomer niet leuk vinden, waarbij de vraag: wat kom je dan doen ?) en zijn nieuwe bewoners.
kortrijk is sowieso op weg naar een bijzondere renaissance, die uitdaging ga ik graag met je aan !
en ik doe dat niet met een masker voor mijn hoofd.
sans rancune.

Anoniem zei

Ik lees Hier dat er woensdag om 19 uur meer verkopers waren dan klanten hij zal wel gelijk hebben zondagavond ook zo kalm

Anoniem zei

ja doooh, vanavond, zondag was K ook gesloten, nogal logisch dat het er kalm was. Vorige week zondag was het volle bak tot het sloot!

icke zei

Ik denk niet dat er mensen op gebrand zijn om een weekendje Kortrijk te beleven, maar wie ben ik uiteraard.

Anoniem zei

Kunnen we niet allemaal positief denken en willen we niet allemaal vooruit met onze stad? Ja toch?

Waarom dan steeds die negatieve opmerkingen, ipv constructief te zijn?

Yes we can! Durf dromen van een nog mooier, beter en sterker Kortrijk. Waarom niet?

Anoniem zei

ik denk dat iedereen dit zo fantastisch vind dat we hunkeren naar nieuwe posts over de ontwikkelingen in onze stad. Nu er niets meer nieuws komt (want K staat er) zitten we mat waar te discussieren. Timpie, zie je dit niet zitten om deze blog om te buigen naar een blog die het heeft over diverse bouwprojecten, ontwikkelingen of events in kortrijk? aanhangers heb je al genoeg!

Timpie zei

Ik ben niet van plan dit uit te breiden naar andere projecten van de stad.
Indien je bouwprojecten wil volgen, dan bestaat daar reeds een forum voor van Skyscrapercity (een link kan je vinden bij de links op de blog).
Ik post hier alleen nog berichten die rechtstreeks met K te maken.

Anoniem zei

owkay... begrijp ik. toch bedankt voor die vele maanden!!!

Anoniem zei

@Koen Byttebier, vriend van Stefaan, toerisme kenner en VIP onder de VIPPEN.

Als het over "cijfers en feiten" gaat is het stadsbestuur en de VIP vrienden (oa. jij) de laatsten die ik vertrouw. Ik ben geen tiener en ken hun trukkendoos maar al te goed.

Voor de rest, ik zou een lang verhaal kunnen neerpennen maar ik zal het kort houden: binnen een jaar is de hype over en zal blijken dat men de doelstellingen niet zal halen. Dan zullen de 'centrum manager" en "K manager" elkaar de zwarte piet toespelen, meer manipulatie met cijfers, geheugenverlies, enz...

PS: cijfers voor de hotels zitten sinds een drietal jaar in de lift? Kan best zijn, en wanneer begon men te bouwen aan K? Juist, drie jaar geleden.

Anoniem zei

@Koen: kan je deze cijfers van hotelovernachtingen hier op de blog plaatsen?

Koen Byttebier (Kortrijk) zei

mijn vader zei me altijd dat ik nooit op anonieme brieven (toen waren er nog geen blogs) moest reageren en eigenlijk... hij had gelijk.

Anoniem zei

En vooral als je er geen goed antwoord op hebt!

Anoniem zei

@ Koen Byttebier

Het komt hierop neer: hiellikkende "journalisten" zijn "iets" makkelijker te manipuleren dan kritische burgers, nietwaar?

Koen Byttebier (Kortrijk) zei

uw niet-geargumenteerde en agressieve kritiek op mijn enthousiasme voor Kortrijk bevestigt dat ik gelijk heb !

Anoniem zei

Meneer Byttebier is het niet gewoon van om te gaan met assertieve mensen.

Als hij zijn zin niet krijgt, wel, dan stampt hij gelijk met zijn voetjes op de grond zoals een klein kindje.

En zo een figuur gaat Kortrijk toeristisch op de kaart zetten?

Timpie zei

met zo een anonieme kinderlijke reacties zou ik beter de mogelijkheid om anoniem te posten uitschakelen.
Durf er dan tenminste je naam onder te zetten.

Koen Byttebier (Kortrijk) zei

Belangrijker dan wie hier gelijk haalt is dat het goed gaat met Kortrijk en met de Kortrijkzanen, zowel vandaag als in de toekomst.
En dat het moeilijk is om voor iedereen tegelijk goed te doen, dat was mij al eerder bekend ;)
En Tim, niet opgeven man, we kunnen er tegen hoor ;)

Anoniem zei

deze blog is juist zo leuk omdat het ons in staat stelt om te discussiëren en ideeën te wisselen. de één is superenthousiast, iemand anders bekijkt het vanuit een kritisch oogpunt omdat hij juist zo streng is voor zijn eigen stad en eigenlijk alleen maar het beste wil! Iedereen wil hetzelfde, kortrijkzanen respecteren elkaar!

Koen Byttebier (Kortrijk) zei

in deze laatste stelling kan ik mij helemaal vinden, ook al is ze anoniem ;-)

Jan zei

Het is eerder meneer anoniem die hier als een klein kind in het rond begint te stampen en niet verder geraakt dan goedkope beschuldigingen aan het adres van Koen. De pot verwijt de ketel zou ik zeggen.

Het zal me nu nog worst wezen wie er gelijk heeft, maar als je op dergelijke manier je gelijk wil halen dan ben je laag gevallen. Ik zie enkel frustratie. Doe zo verder.

Jan

Geert Verbeke zei

Beste Koen,
trek je de verzuurden niet aan.
Geert Verbeke