To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

woensdag 20 februari 2008

'Kortrijk moet weer dé winkelstad worden'

'Kortrijk moet weer dé winkelstad worden'
Burgemeester hoopt dat handelaars zich achter handelsdistrict scharen

KORTRIJK - Een nog op te richten handelsdistrict moet van Kortrijk weer dé winkelstad helpen maken. De handelaars kunnen tot eind maart uitmaken of ze die nieuwe vzw wel willen, want er hangt een belasting van minstens 200 euro per jaar aan vast.

Veel Kortrijkzanen denken met heimwee terug aan de tijd dat Kortrijk één van de toonaangevende winkelsteden in Vlaanderen was. Lang geleden alweer. Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) hoopt dat de komst van een winkelcentrum die tijd terugbrengt. 'Ook de oprichting van een handelsdistrict is in dat opzicht heel belangrijk', zegt hij daarbij.

Dat handelsdistrict -eigenlijk heet het officieel business improvement district- is eigenlijk een vzw die als belangrijkste taak zal hebben het centrum van Kortrijk als winkelstad te promoten. Burgemeester De Clerck: 'Op dit ogenblik gaat het om 450 handelszaken. Straks komen er nog 85 bij in het nieuwe winkelcentrum K in Kortrijk.'

Op zich kan geen zinnig mens daar iets op tegen hebben. Als er al tegenkanting te verwachten is, zal dat te maken hebben met de belasting die daar voor de handelaars in het centrum tegenover staat. Voor de kleinste winkel betekent dat 200 euro per jaar, en voor het grootste megacomplex (Media Markt bijvoorbeeld) 1.000 euro per jaar. Die bijdragen plus een injectie van projectontwikkelaar Foruminvest moeten het handelsdistrict voor 200.000 euro aan werkingsmiddelen per jaar opleveren.

Zover is het nog niet. Eerst moeten de handelaars hun fiat geven. Dat kunnen ze doen tot 31 maart via schriftelijke stemming. Maandag- en dinsdagavond kunnen twee infoavonden al een indicatie geven over welke richting het zal uitgaan.

Is meer dan de helft van de handelaars voor en blijkt uit de stemming ook dat de voorstanders meer dan de helft van de winkeloppervlakte in Kortrijk uitbaten (nu ruim 30.000 vierkante meter), dan staat niets nog het handelsdistrict in de weg. In mei mag de gemeenteraad er dan nog over stemmen maar het zou verbazen mocht er uit die hoek grote tegenkanting te verwachten zijn.

De burgemeester hoopt het handelsdistrict voor de zomer te kunnen opstarten. Eén van de eerste taken van het bestuur wordt een centrummanager in dienst te nemen. De opvolger van Moena Langenraedt zal ten vroegste in het najaar aan het werk kunnen.

Is er onvoldoende steun voor het handelsdistrict, dan blijft alles steunen op de handelscomités zoals nu gebeurt.

Denkt u dat dit handelsdistrict ervoor zal zorgen dat Kortrijk weer een toonaangevende winkelstad wordt in Vlaanderen?

'Handelaars pro'
'We verwachten dat de meeste handelaars hier positief tegenover zullen staan', zegt John Deroo, die straks het gewezen arrondissementscommissariaat zal openhouden als bistro in Kortrijk. 'Wat we zeker weten is dat de geranten en de handelaars met een eigen winkel er positief tegenover staan. Het is wel onduidelijk hoe de bazen van ketens zullen reageren die de zaak vanuit Brussel of Antwerpen besturen.'

bron: het nieuwsblad

Geen opmerkingen: