To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

zondag 9 maart 2008

Stadsinformatiepunt, dé uitvalsbasis voor de werftoerist

De Kortrijkzaan heeft de weg gevonden naar het vernieuwde Stadsinformatiepunt aan het Overbekeplein 11. Dat merkt het team van het Stadsontwikkelingsbedrijf die de nieuwsgierige stadsgenoten en werftoeristen wegwijs maakt in de grote projecten die in Kortrijk aan de gang zijn.

Het Stadsinformatiepunt is ondergebracht in de lokalen van het Stadsontwikkelingbedrijf. In een grote, luchtige en uitnodigende ruimte kan je maquettes, filmpjes, schetsen en plannen bekijken van de grote stadsprojecten zoals K in Kortrijk en de Leiewerken. Ook de grootstedelijke projecten van andere partners krijgen de nodige aandacht. Je wil meer weten over de plannen van de Collegetoren, de stationsomgeving, het nieuwe politiegebouw… ? Dan ben je op het Overbekeplein aan het goede adres, je krijgt tekst en uitleg in het Stadsinformatiepunt. In de etalages staan maquettes en worden filmpjes afgespeeld.

Dé eyecatcher is ongetwijfeld de maquette van Foruminvest. Het toekomstige winkelcentrum K in Kortrijk spreekt tot de verbeelding en roept veel vragen op.
De meeste bezoekers zijn benieuwd hoe het winkelcomplex er zal uitzien. Vooral jonge meisjes willen weten welke modeketens er zich zullen vestigen. Volgende vragen voeren de hoofdtoon aan: hoe groot zal het centrum zijn, is er een ondergrondse parkeergarage, hoe zal het verkeer van en naar het centrum verlopen, hoe lang duren de werken, … . Sommigen informeren ook naar de huurprijzen van de panden, maar die personen worden doorverwezen naar Foruminvest.

Elke bezoeker heeft zo zijn eigen motieven en verhaal. De echte zijn veelal gepensioneerde bouwvakkers die vooral nieuwsgierig zijn naar de technische kant van het Foruminvest-verhaal. Zij willen weten welk type graafmachines er aan het werk is, hoe diep die machines wel graven,… . Meestal staan zij versteld van wat er technisch allemaal mogelijk is.

Nostalgie is ook een drijfveer. Veel leerkrachten van het vroegere OLV Bijstand-instituut komen een kijkje nemen en halen dan herinneringen op. Het Stadsinfopunt krijgt bejaarde Kortrijkzanen over de vloer die verdriet hebben. Zij vertellen dat de werkzaamheden, de voorbije afbraakwerken in het bijzonder, hen herinneren aan de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog. Mensen barsten er soms in tranen uit. Het volstaat dan om naar hun verhaal te luisteren en hen uit te leggen dat de werken de stad echt ten goede komen. Meestal zien zij dat ook in en beseffen ze dat de tijd rijp was om zo’n groot project op te starten. De maquette en de plannen maken het allemaal veel tastbaarder en concreter. Uiteindelijk zijn zij wel overtuigd van de goede zaak.

Tot de bezoekers behoren ook de zogenaamde werftoeristen. Bepaalde mensen maken er een echte daguitstap van. Zij sporen van Wervik, Deerlijk, Rekkem of Waregem om de werken te bekijken. De wervenwandeling van de West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk-Menen doet ook het Stadsinformatiepunt aan. En dan zijn er nog de vaste klanten. Kortrijkzanen die voor zichzelf of hun kleinkinderen info vergaren en nieuwsbrieven verzamelen. Zij volgen de werken op de voet en vertoeven dagelijks aan de werven. Het komt zelfs voor dat zij het Stadsinfopunt komen vertellen wat er op de werf gebeurt. Tot slot zijn er de scholieren en studenten. Zowat elke middelbare school lijkt haar leerlingen de opdracht te geven een werk over de grote stadsprojecten te maken.

De Leiewerken kunnen ook op flink wat belangstelling rekenen. Heel wat omwonenden uit de buurt van het tipje van het Buda-eiland komen kijken hoe hun buurt er zal uitzien. Vooral de luchtfoto spreekt de bezoekers aan. De mensen proberen zich te oriënteren. De foto geeft trouwens aanleiding tot een gezellige babbel. Mensen beginnen tegen elkaar te praten, leggen uit wat er op de foto staat, … . Het Stadsinformatiepunt evolueert soms ook tot een ontmoetingsruimte.

Het Stadsinformatiepunt, Overbekeplein 11, is toegankelijk op weekdagen van 9 uur tot 17.30 uur, op vrijdag tot 16 uur – 056 20 64 96 – stadsontwikkeling@kortrijk.be

bron: www.kortrijk.be

Geen opmerkingen: