To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

maandag 3 maart 2008

Stad pakt buurt winkelcentrum aan

Zwevegemsestraat en Vlasmarkt eerst aan de beurt

Dit jaar nog beginnen de eerste projecten die de belangrijkste straten moeten opsmukken, palend aan de site waar het nieuwe winkelcentrum komt. Op 18 maart wordt daartoe het Pandenfonds opgericht.

Alle aandacht gaat op dit ogenblik naar de bouw van het winkelcentrum in hartje Kortrijk. Dat project moet klaar zijn tegen september volgend jaar. Toch wil de stad ook stilaan beginnen aan het verfraaien van de aanpalende straten: de Zwevegemsestraat en de Vlasmarkt voorop.

Het stadsontwikkelingsbedrijf (SOK) heeft er panden in eigendom en wil die betrekken in die plannen. Ook projectontwikkelaar Foruminvest zal er een rol in spelen. Gezamenlijk richten de twee een dochtermaatschappij op, de nv Pandenfonds.

'Voorlopig kunnen we nog niet veel doen en is het afwachten tot het hele plan op de gemeenteraad is gekomen op maandag 10 maart', zegt Trui Tijdgat, directeur van het SOK. 'Daarna kunnen we naar de notaris voor de oprichting van de vennootschap. Dan plannen we acties.'

Foruminvest bracht 2 miljoen euro in, het SOK 1 miljoen euro. Toch zal het vooral de bedoeling zijn dat het Pandenfonds de privésector warm maakt om in de buurt projecten te ontwikkelen.

Een eerste belangrijke komt er in de Zwevegemsestraat. Daar is het SOK eigenaar van het pand waar vroeger de muziekwinkel MusicMania zat (en nog vroeger de sekscinema Palace) en een huisje ernaast. 'We onderhandelen nu met de nv Marlue die zes andere woningen in de richting van de tunnel bezit. Komen we tot een overeenkomst, dan kunnen we daar een heel mooi bouwproject realiseren met de verwaarloosde tuinen erachter en andere huisjes die daarop aansluiten in de Slachthuisstraat. Het zal behoorlijk wat renovatiewerk vergen, maar het laat ons toe een mooie tuin te ontsluiten.'

Ook de hoek van de Vlasmarkt en de Lekkerbeetstraat staat bovenaan het prioriteitenlijstje van het Pandenfonds. 'Daar gaat het om een oppervlakte van 500 vierkante meter die al helemaal onze eigendom is. We kunnen er een mooie horecazaak en winkels uitbouwen appartementen op de bovenverdiepingen.'

Een andere hoek is die van de Spoorweglaan en de Doorniksestraat (naast de tunnel). Daar is nu een leegstaand café. 'We bereiden een verkoopsdossier voor', zegt Trui Tijdgat.

bron: Het nieuwsblad

Geen opmerkingen: