To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

vrijdag 28 maart 2008

'Passanten zijn we kwijt'

Handelaars Voorstraat in winkelwandelgebied luiden alarmbel

KORTRIJK - De handelaars in de Voorstraat stellen vast dat alleen de vaste klanten nog komen. 'De toevallige voorbijgangers zijn we kwijt', zo luidt het. De werken aan het winkelcentrum beginnen te wegen. 'Bovendien missen we een aanspreekpunt.'

De Voorstraat is het minder bekende deel van de winkelwandelstraat die vertrekt aan het Plein en uitmondt in de Steenpoort en de Lange Steenstraat. Op het eerste zicht lijken de handelaars niet zo veel last te hebben van de werken aan het winkelcentrum, maar schijn bedriegt.

'We beginnen het in onze portemonnee te voelen', zegt bakker Tom Kerkhove. 'De trouwe klanten komen nog altijd, maar de toevallige voorbijgangers blijven weg omdat ze hun auto niet kwijt kunnen.'

'De meeste verkopers vragen zich af waarom er geen mogelijkheid is tot kortparkeren in de Romeinselaan. Nu neemt de aannemer een veel te groot deel van dat terrein in beslag, maar waarom is dat nodig? En is het echt noodzakelijk dat die cabines daar allemaal blijven staan? Het gevolg is te weinig parkeergelegenheid en dus blijven steeds meer mensen weg uit dit stuk van Kortrijk. De stad moet dringend iets ondernemen.'

Bovendien voelen de handelaars zich ook het slachtoffer van de parkeermogelijkheden die er nu uitzonderlijk bestaan in het winkelwandelgebied. 'Keer op keer stellen we vast dat de chauffeurs hun wagen achterlaten voor onze etalages', zegt Nadine Lecluyse die dameskledij verkoopt. 'Daardoor zien de voetgangers amper nog dat ze in een winkelwandelstraat rondlopen. De zichtbaarheid van een etalage is voor ons van levensbelang. Alleen aan de lange muur van het klooster in het begin van de straat en aan de Grote Kring is parkeren hier verantwoord.'

De meeste winkeliers vragen zich ook vertwijfeld af wat het straks wordt als de werken starten aan de Gentsesteenweg in de richting van het Plein. 'Dat is de belangrijkste toegangsweg naar dit gebied', zegt Philippe Vanquickelberghe van Schoenen Julien.

Bovendien vinden de handelaars dat de opvolgster van centrummanager Moena Langenraedt te weinig zichtbaar is. 'Bij Moena konden we makkelijk terecht met klachten. Ze keek dan voor een oplossing', zegt fotograaf Dirk De Keyzer. 'De opvolgster van Moena heb ik nog nooit gezien. Bovendien houdt ze ons ook niet meer via mail op de hoogte over de stand van zaken van de werken. Dat gebeurde vroeger iedere week.'

'Strenger voor auto's in Voorstraat'
KORTRIJK - Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) heeft oor naar de klachten. 'Het lijkt me een goede suggestie om te onderzoeken of en waar we alternatieve parkeerplaatsen voor kortparkeren kunnen inrichten', zegt de burgemeester.

Ook wil hij strenger worden voor autobestuurders die hun auto's nu in de Voorstraat parkeren. 'Als ze hun voertuig voor de etalages achterlaten, gaat het karakter van de winkelwandelstraat verloren en dat is niet de bedoeling. We willen opnieuw naar een systeem waarbij er alleen in de voormiddag mogelijkheid is om te laden en te lossen.'

En over de opvolgster van Moena Langenraedt? 'Ik heb de indruk dat Ruth wel goed werk levert. In elk geval kunnen de handelaars alle problemen ook melden in het stadsontwikkelingsbedrijf aan het Overbekeplein in de buurt.' (vfb)

Verkoper komt niet
KORTRIJK - Een handelsreiziger die beslist om geen terras te verkopen bij een klant omdat hij zijn auto nergens geparkeerd krijgt en er dus niet geraakt. Het overkwam onlangs de bakkers van Ridder & Hove aan de Voorstraat.

'Dat een klant niet langskomt, is nog te begrijpen', zegt bakker Eddy Deridder. 'Maar dat een verkoper beslist om een verkoop af te blazen omdat hij nergens een parkeerplaats vindt in de buurt, dat is toch redelijk onwaarschijnlijk. Het geeft wel goed aan hoe erg de automobilisten afgeschrikt zijn om naar het centrum te komen.' (vfb)


bron: het nieuwsblad

5 opmerkingen:

Anoniem zei

is het vooral niet de combinatie met de paasfoor die het nu extra moeilijk maakt om parking te vinden? De vraag is of die verkoper wel parking ging gevonden hebben zonder paasfoor?

Of moeten grote initatieven zoals de foor dan afgeschaft worden tot het einde van de werken zodat de mensen toch parking kunnen vinden?

Anoniem zei

Misschien beter aanduiden waar Parking Veemarkt is , tijdens de paasfoor heeft deze parking nog niet vol gestaan, plaats in overvloed om goedkoop te parkeren.

Tevreden buurtbewoner zei

Ik vraag me wel af hoe het in godsnaam mogelijk is GEEN parking te vinden. Rijdt dagelijks stad in en uit, en vind ALTIJD parking, zelfs nu met de foor. De ondergrondse van de veemarkt staat NOOIT vol, of reed die vertegenwoordiger met 10 auto's met de keer misschien? En als ik naar Brugge, Gent, Rijsel ga, ken ik ook de stad niet, en moet ik ook slecht aangeduide parkings zoeken, en moet ik ook een ticket kopen of een boete betalen. En dat lukt me blijkbaar een beetje beter dan het bekakte volk dat het bekakte kortrijk komt bezoeken.

Anoniem zei

aan die anonieme gasten die zeveren over plaats in de ondergrondse van de veemarkt: jullie hebben overschot van gelijk, maar jullie waren waarschijnlijk gebuist voor aardrijkskunde want, hebben jullie al eens goed bekeken waar de veemarkt ligt, waar de winkelwandelstraten liggen en wat daar tussen ligt? ofwel moet je onder de vrachtwagens doorkruipen ( en hopen dat ze blijven staan ) ofwel heb je visserslaarzen nodig om door de modder heen te geraken.
in elk geval, als er een franstalig iemand aan mij vraagt naar " centre ville" of "courtrai centre" ( wat momenteel heel vaak voorkomt ) kijk ik heel verbaatst naar die persoon. na enkele seconden antwoord ik dan " aah vous voulez chantier courtrai".
wat onze tevreden buurtbewoner van hierboven betreft, ik meld u met grote trots dat ik als geboren en getogen kortrijkzaan tot het "bekakte volk" behoor, want ik vind makelijker parking in andere steden dan in kortrijk!!!
groeten, de man uit de straat

Anoniem zei

altijd het zelfde als er werken zijn en dan maar zagen over alles en nog beetje geduld en wat betreft een parking zoeken wie zoekt die vind he hetzelfde in andere grote steden he
kan ook het openbaar vervoer gebruiken maar de meeste zijn er te bekakt voor he salu