To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

maandag 15 oktober 2007

Politie ontmaskert graffitispuiters

Vandalen protesteerden tegen Foruminvest

KORTRIJK - De graffitispuiters die de jongste weken Kortrijk teisterden en hun woede koelden tegen burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) van Kortrijk en zijn project Foruminvest zijn opgepakt. De politie kon zaterdag een doorbraak in het dossier forceren.

'Fuck Foruminvest en De Clerck' en meer van dat fraais stond sinds eind augustus her en der te lezen op gebouwen in de stad Kortrijk. Op een bepaalde nacht werden zelfs op een tiental plaatsen slogans gespoten. Onder meer aan de kluifrotonde Appel, waar de spuiters zonder angst net naast de weg een gevel bekladden. Toen ook affiches werden geplakt in de stad, vond de politie het welletjes en werd een speciale cel aan het werk gezet. Die forceerde zaterdag een doorbraak.

Tot opluchting van de burgemeester van Kortrijk. De graffitispuiters konden bij hem en bij de bevolking op weinig begrip rekenen omdat ze zelfs historische panden en mooi gerestaureerde gebouwen niet ontzagen, zoals het gebouw op de hoek van het Plein met de Lange Meersstraat.

De daders werden door de politie geïdentificeerd na een huiszoeking en zijn voorgeleid. Het gaat om meerdere jongeren, ook van buiten de regio. Zij wilden de kaalslag aan de kaak stellen die Foruminvest achterlaat. De groep is na een eerste ondervraging weer vrijgelaten.

Graffitimuur

Later worden de jongeren verder aan de tand gevoeld en wordt hun zaak voor de rechtbank gebracht. Op dergelijk vandalisme staan straffen van zes maanden tot één jaar. daarbij komt de kostprijs van de reiniging van gevels en gebouwen.

Het is niet officieel bevestigd, maar het zou wel eens kunnen dat de affiches die de daders plakten tegen Foruminvest, hen de das hebben omgedaan. Na de graffiti die op 21 plaatsen opdook als protest tegen het geplande winkelcentrum, verschenen er immers ook protestaffiches. Die werden opgeplakt in de omgeving van de Veemarkt, de Wijngaardstraat, de Spoorweglaan, de Groeningelaan en op het Schouwburgplein. Op die affiches stonden slogans als 'Kortrijk verliezende stad' en 'Stop de sociale afbraak'. Ze werden in een oogwenk verwijderd. Een politiepatrouille merkte ze al vlug op. Ter hoogte van het station was de lijm nog nat.

Het plan bestaat om tijdens de werken voor de bouw van het winkelcentrum Foruminvest een speciale plek in te richten waar graffitispuiters zich kunnen uitleven. 'Na de afbraakwerken komt er rond de site 500 meter afsluiting en daar kan wellicht plaats gemaakt worden voor een graffitiproject', zeg de burgemeester van Kortrijk.

De stad Kortrijk wil ook een ambtenaar aanwerven die gemeentelijke administratieve sancties kan uitschrijven. De ambtenaar kan een aantal zaken bestraffen die niet worden behandeld door het parket, zoals graffiti en nachtlawaai.

bron: www.nieuwsblad.be

2 opmerkingen:

Anoniem zei

een goede zaak dat ze die gasten gevonden hebben.
En nu dokken. Al moesten ze er een gans jaar moeten voor werken. Loonbeslag, werkloosheidsuitkering kwijt of bij de ouders gaan om het geld te krijgen. Zonder pardon.

Wie deze schade heeft aangericht moet deze betalen. Niet de gemeenschap.

Anoniem zei

ik moet mij aansluiten bij de vorige reactie. laat die gasten de stad maar helpen net houden tot alles is betaald wat het de stad heeft gekost.