To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

woensdag 28 oktober 2009

‘Unizo is veel te laat met actie'

Niet alle handelaars gelukkig met campagne tegen winkelcentrum K.

Unizo zamelt alle mogelijke klachten in van handelaars die commerciële schade geleden hebben door de werken aan K in Kortrijk, maar oogst daar niet overal applaus mee bij de winkeliers. ‘Straks gaat het winkelcentrum open en nu zijn ze daar', luidt het bij zelfstandigen in de Wijngaardstraat.

Het is bijna zover. In maart gaat het felbesproken winkelcentrum K open en het ergste leed rond de werkzaamheden is achter de rug. Vreemd dus dat de Unie van Zelfstandige Ondernemers Unizo nu pas met een klachtendossier naar projectontwikkelaar Foruminvest trekt, menen sommige handelaars.

‘Maar je mag dat zo niet zien', vertelt Rudolf Scherpereel, voorzitter van Unizo Kortrijk. ‘Het tijdstip van deze actie speelt uiteindelijk niet zo'n rol. Daarom organiseert Unizo dit en geven we hiermee alle handelaars de kans om een dossier in te dienen. Sommigen hebben ons trouwens gevraagd om dat te doen, omdat ze het niet zagen zitten om dit op eigen houtje te doen.'

Iedere handelaar krijgt nu twee weken de tijd om een dossier op te maken. ‘Daarna bezorgen wij Foruminvest het hele pakket en leveren we dan ook een ingebrekestelling af. En in het slechtste geval gaan we over tot een dagvaarding van de projectontwikkelaar. Zonodig schakelen we zelfs een advocaat in die de hele groep zal vertegenwoordigen', zegt Scherpereel.

In de dossiers mag het alleen gaan om commerciële en niet om materiële schade. Daarvoor troffen diverse winkeliers rond het winkelcentrum in opbouw immers al een regeling met Foruminvest, al gebeurde ook dat na een geding voor de burgerlijke rechtbank.

Maar Erwin Defuster en nog andere handelaars van de Wijngaardstraat zijn niet te spreken over de actie van Unizo. ‘Ik weet niet wat hierachter steekt', vertelt Defuster, ‘maar ik vind het toch wel bijzonder vreemd dat Unizo hier nu zo plots mee komt aanzetten. Het is veel te laat. Ze hadden twee jaar geleden actie moeten ondernemen. Toen hadden veel winkeliers het moeilijk. Nu gaat het beter', klinkt het.

Bovendien heeft Unizo volgens hen geen poot om op te staan. ‘Er is immers geen rechtspraak of wetgeving die iets zegt over de toekenning van schade door aannemers bij grote werkzaamheden. Daarom trokken de meeste handelaars uit de Wijngaardstraat niet naar de infoavond die Unizo hierover maandagavond georganiseerd heeft, uit protest om de zinloosheid van deze actie.'

En dus is het niet duidelijk wie echt met een dossier naar Unizo zal trekken. Juwelier Pieter Schotte uit de Zwevegemsestraat, die het Unizo-initiatief wel genegen is, moet het nog eens bekijken.

‘Unizo komt inderdaad wat laat met die actie, maar beter laat dan nooit', zegt hij. ‘Punt is dat veel winkeliers een omzetverlies geleden hebben dat tot vijftig procent oploopt. Ik was iets beter af. En toegegeven, ook in mijn zaak gaat het weer de goede kant op.'

Foruminvest wacht voorlopig met commentaar.

bron: www.nieuwsblad.be

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hebt ge ne goeden winkel, dan blijft uw volk toch komen?

Werken of geen werken...

Blijkbaar is de K in Kortrijk ideaal om nog eens met een initiatief int nieuws te komen.

Anoniem zei

goede start