To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

donderdag 8 mei 2008

Handelsdistrict krijgt een gezicht

Het handelsdistrict, een noodzaak om de lokale handel en megawinkelcentrum K te laten samenwerken in Kortrijk, heeft een gezicht nu Yvon Vanden Abeele (68) is aangeduid als onafhankelijk voorzitter. Yvon was bijna veertig jaar algemeen directeur van Kortrijk Xpo.

Yvon Vanden Abeele vertoeft momenteel in Las Vegas in de Verenigde Staten, waar hij de beurs voor doe-het-zelvers ‘Hardware show’ bezoekt in het gezelschap van de voorzitter van de Belgian Do-it-yourself Association. We belden Yvon ’s nachts uit zijn bed om hem aan de tand te voelen over zijn nieuwe functie als onafhankelijk voorzitter van het handelsdistrict, dat 486 handelaars en dertig straten en pleinen omvat in het centrum van Kortrijk.

Reputatie
«Ik ben gevraagd door burgemeester Stefaan De Clerck en was als ‘Kortrijklover’ meteen gecharmeerd. Het doet me pijn dat Kortrijk lijdt als winkelstad. Eind jaren '60 en midden jaren ’70 was ons handelscentrum bekend tot in Nederland. Dat was vooral te danken aan de Lange Steenstraat, toen de eerste verkeersvrije winkelstraat van ons land. Nu komen we echter niet meer in de top tien voor en zijn we qua winkelen ocharme zelfs voorbijgestoken door Hasselt.»

Grand Bazar
Er heerst veel twijfel over de komst van het megawinkelcentrum K. Niet iedereen is er van overtuigd dat K van Kortrijk opnieuw een winkelparadijs met veel grandeur zal maken. Doemdenkers vrezen integendeel de ondergang van de lokale handel. «Larie», reageert Vanden Abeele. «Ik herinner me nog de komst van de toenmalige Grand Bazar op de Grote Markt in Kortrijk in 1967. Handelaars hielden toen een ‘bezemmars’ om de Grand Bazar ‘weg te vegen’. Uiteindelijk bleek de Grand Bazar veel volk naar de stad te lokken en daar profiteerden ook de omliggende handelaars van mee omdat die zich konden specialiseren op vlak van producten en personeel. Het megawinkelcentrum K zal met grote jongens zoals Mediamarkt en Zara net hetzelfde effect veroorzaken. K is in combinatie met het handelsdistrict een unieke kans om de revival van het winkelwandelgebied te orchestreren.
Kortrijk zal als winkelstad, om het in voetbaltermen te zeggen na de titel van KV Kortrijk, opnieuw promoveren naar de hoogste afdeling. Binnen enkele jaren moeten we zelfs kampioen kunnen spelen.»
Toch wacht Yvon Vanden Abeele een moeilijke taak om als voorzitter van het handelsdistrict de nieuwe handelaars in K en de zittende handelaars met elkaar te verenigen om een commerciële dynamiek op gang te brengen op vlak van acties en promotie.

Politiek niet gebonden
«Mijn groot voordeel is dat ik politiek niet aan een partij gebonden ben en met een wit blad kan beginnen», vertelt Yvon. «Ik ben enorm enthousiast en wil nog iets doen voor Kortrijk, al zal het niet makkelijk zijn om de handelaars, uiteindelijk allemaal individualisten, op één lijn te krijgen. Maar ik heb ervaring in de business en ben er door gepassioneerd. Concrete plannen heb ik nog niet, maar het staat vast dat iedereen aan hetzelfde zeel zal moeten trekken om de revival te doen slagen. Ik ben in ieder geval nog fit en voel me eerder een veertiger boordevol plannen dan een late zestiger. Ik zit trouwens ook nog in het bestuurscomité van Kortrijk Xpo», besluit Yvon Vanden Abeele.

Nu al plannen voor uitbreiding
Het handelsdistrict, goedgekeurd tijdens de jongste gemeenteraad en waarvan de eerste vergadering om de raad van bestuur aan te duiden pas volgt op maandag 26 mei in het ondernemerscentrum, is nu al aan uitbreiding toe. «We moeten er alles aan doen om ook het Ring Shopping Kortrijk Noord, de Franse sportketen Decathlon en het winkelcentrum Pottelberg bij het district te betrekken, zodat we ons nog krachtiger kunnen profileren als winkelstad», zegt burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V).
«Hiervoor zullen met alle betrokkenen gesprekken opgestart worden. Ik ben tevreden dat het handelsdistrict unaniem is goedgekeurd en ben opgetogen met de keuze voor Yvon Vanden Abeele als onafhankelijk voorzitter. Hij is de geknipte persoon om te arbitreren tussen alle handelaars en een stevige stadsmarketing uit te bouwen. Hij heeft alle tijd om zijn nieuwe functie naar behoren uit te oefenen, nu hij niet langer algemeen directeur is van Kortrijk Xpo.»

bron: het laatste nieuws

Geen opmerkingen: