To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

woensdag 30 april 2008

'Stad moet getroffen handelaars helpen'

Unizo wil compensaties voor bouwwerken

KORTRIJK - Unizo wil naar aanleiding van de bouw van het shoppingcentrum een 'compensatiecommissie voor bouwwerken' in het leven roepen en vraagt de stad waar nodig de getroffen handelaars financieel bij te springen. 'De stad heeft daar niet de middelen voor', aldus de burgemeester.

De werken aan het nieuwe shoppingcentrum zijn nu negen maanden aan de gang en de vele klachten van handelaars stimuleerden Unizo Kortrijk tot het opzetten van een enquête bij 166 zelfstandige ondernemers.

Enkele belangrijke vaststellingen: één op de twee handelaars heeft nu een lagere omzet dan voordien. Bij één op vier loopt dat op tot meer dan twintig procent. Door de omzetdaling moet één op tien van de middenstanders ook minder winkelpersoneel inzetten. 0,7 procent heeft de zaak inmiddels tijdelijk gesloten en nog eens 0,6 procent overweegt dat te doen.

De werken beginnen dus zwaar door te wegen bij de handelaars. Bovendien zijn er ook nog klachten over de communicatie rond de werken. Vier op tien kent de website www.kortrijkbereikbaar.be niet goed en één op twee kent het meldpunt niet.

'Sedert dat Moena Langenraedt weg is, is het heel moeilijk geworden om een contactpersoon te bereiken', zegt bakker Tom Kerkhove uit de Voorstraat. 98 procent vindt dat de stad Kortrijk daarvoor verantwoordelijk is.

Unizo koppelt aan die enquête de oprichting van een nadeelcompensatie voor bouwwerken. 'Een commissie moet daarbij de schadedossiers onderzoeken', zegt Unizo-voorzitter Rudolf Scherpereel. 'Dat is nu al zo in Nederlandse gemeenten. Zonodig moet de stad maar een financiële tussenkomst doen aan de getroffen handelaars.'

Dat laatste valt niet in goede aarde bij burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) die geërgerd reageert. 'Als de stad telkens verantwoordelijk wordt gesteld als er werken zijn die handelaars schade berokkenen, dan kunnen we maar beter stoppen met werken te organiseren. De stad heeft eenvoudigweg niet de middelen om zoiets te bekostigen. Bovendien kunnen we ons niet zomaar in de plaats stellen van de federale of Vlaamse overheid.'

'Ik betwist zeker niet dat de handelaars het moeilijk hebben door die werken, maar in de eerste plaats is het toch de bouwheer Foruminvest die hierbij zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Mogelijk moeten we Foruminvest daar nog eens op wijzen. Bovendien proberen we door allerlei promotieacties in de meest getroffen straten om de schade te beperken.'

Het zal dus een debat op het scherp van de snee zijn op de volgende grote infovergadering over de werken op 13 mei om 19.30 uur in Budascoop. Tegen eind volgend jaar moet 'K in Kortrijk' opengaan. Het winkelcentrum biedt plaats voor meer dan 80 winkels.

'Wijngaardstraat is er ergst aan toe'
Erwin Defuster, Slagerij Dujardin

KORTRIJK - 'Onze straat is zo goed als helemaal afgesloten', zegt Erwin Defuster van de slagerij Dujardin aan de Wijngaardstraat. 'Wij zijn er dan ook het ergst aan toe van alle straten.'
Dat blijkt ook uit de enquête. Daar waar gemiddeld één op twee handelaars omzetverlies lijden door de werken is dat in de Wijngaardstraat twee op drie.
'Dat kan ik geloven', zegt Defuster. 'Ook de bewegwijzering naar onze straat is onvoldoende duidelijk.'

bron: www.nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: