To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

woensdag 3 december 2008

Slachtoffers bouw K moeten geduld oefenen

Advocaten die de belangen behartigen van eigenaars met een beschadigd pand in de Wijngaardstraat houden er rekening mee dat pas na de opening van het aangrenzende nieuwe shoppingcentrum duidelijk is wie de schade moet vergoeden. Vrijdag komt de expert langs.

Begin september stelden de zaakvoerders van de slagerij Dujardin en Meubelen Gyselinck vast dat de Wijngaardstraat aan het verzakken was. Erger nog: hun panden aan die straat scheuren. Het kleinste kind zag meteen het verband met het in opbouw zijnde winkelcentrum K dat projectontwikkelaar Foruminvest laat bouwen.

De twee ondernemers, Erwin Defuster en Geo Gyselinck, trokken samen met de stad Kortrijk naar de kortgedingrechter om de aanstelling te bekomen van een expert. De rechtbank stelde een maand geleden professor William Van Impe aan als deskundige, een wereldauthoriteit inzake stabiliteit.

Van Impe komt nu vrijdag voor het eerst poolshoogte nemen. En hij zal niet alleen zijn. Volgens Dominique Desmet, raadsman van Meubelen Gyselinck, lijkt het er op dat er mogelijk tot veertig betrokkenen bij zullen aanwezig zijn.

'Behalve de slachtoffers verwacht ik ook de aannemers, de opdrachtgevers, architecten, verzekeringsmaatschappijen en hun advocaten en technische raadsleden', zegt hij.

Vrijdag is er in elk geval nog geen nieuws te verwachten. Erger nog, het vermoeden bestaat dat de deskundige de eerstkomende maanden nog niet veel vooruitgang zal boeken. 'Voor een normaal groot werk duurt het al snel vier tot zes maanden vooraleer er een overeenkomst uit de bus komt', zegt advocaat Dominique Desmet. 'Maar dit is een immens karwei en de expert staat voor een enorme opdracht in zijn speurtocht naar de oorzaak van de schade.'

'Komt de verzakking door de graafwerken? Speelt het weggespoelde grondwater een rol? Het zijn maar enkele van de vragen. Bovendien verwacht ik straks nog veel meer slachtoffers die zich zullen melden wat de zaak verder kan bemoeilijken. Het zal de procedure vertragen.'

Bovendien houden de schademeldingen niet op. Erwin Defuster van slagerij Dujardin stelde vorige week nog vast dat de schade bij hem nog verder is toegenomen. 'Er zijn nu ook scheuren bijgekomen in de muur achteraan mijn kantoor waar er aanvankelijk geen schade was. De ingenieurs van de aannemer mogen dan wel vertellen dat de toestand gestabiliseerd is nu die slibwand gegoten is, ik kan alleen maar zeggen wat ik aan mijn woning zie gebeuren.' Geo Gyselinck zegt dat de schade aan zijn winkel stabiel blijft.

bron: www.nieuwsblad.be

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel flauw van de aannemers om diegene die schade lijden aan hun gebouw zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Zoals de journalist schrijft : het kleinste kind legt onmiddellijk het verband met de naburige werken.

Anoniem zei

If it walks like a duck and it talks like a duck, it is probably a duck ! Het kleinste kind ziet dit verband. Zelfs al gaat het over grondwaterverplaatsing, dan is toch ook die grote bouwkom de oorzaak... inderdaad heel flauw om deze mensen aan het lijntje te houden. Gelukkig gaat het over mensen die achteraf misschien nog een graantje (of twee) gaan meepikken van de vele klanten die langs zullen komen, maar voor particulieren betekent het enkel ongemak...