To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

vrijdag 20 maart 2009

K ten vroegste open in maart 2010

Het shoppingcentrum K gaat ten vroegste in maart volgend jaar open. Het project heeft dus al een half jaar vertraging opgelopen. En als er geen overeenkomst volgt over de hoge boetes die daarmee gepaard gaan, wordt dat een zaak voor de rechtbank.

In het hart van de stad bouwt Foruminvest een shoppingcentrum van 34.000 vierkante meter, veertig appartementen en een ondergrondse parking van 1.050 plaatsen. Oorspronkelijk was de opening gepland voor 16 september 2009.

Een half jaar geleden was echter al sprake van een vertraging van minstens twee maanden, en gisteren bevestigde Pierre Iserbyt, gedelegeerd bestuurder van projectontwikkelaar Foruminvest, dat het inmiddels al zes maanden zijn. De opening volgt dus pas in maart volgend jaar.

'Het had iets vroeger gekund, maar in januari en februari zijn er solden. Dan kan je sowieso geen shoppingcentrum openen met een meerderheid aan kledingzaken. Daarom wordt het pas maart, als de nieuwe collectie eraan komt', zegt Yserbyt.

Volgens Iserbyt is er geen specifieke reden voor de vertraging. De werkzaamheden op de hele werf hebben achterstand opgelopen. Iserbyt hoopt tegen Pasen meer duidelijkheid te hebben over de datum. Maar vóór 1 maart 2010 gaat K dus zeker niet open.

Aan die vertraging hangt trouwens een prijskaartje vast. De contracten die Foruminvest afsloot met de winkelketens en zelfstandige handelszaken stipuleren immers dat een oplopende boete betaald moet worden per dag vertraging. Dat leidt tot een moeilijke discussie tussen projectontwikkelaar Foruminvest en de Tijdelijke Aannemersvereniging De Wijngaard, een tijdelijke samenwerking tussen de aannemersbedrijven Van Roey en Van Laere.

Iserbyt schuift de hete aardappel door naar De Wijngaard. 'Die is verantwoordelijk', zegt hij. Maar de gedelegeerd bestuurder wil de zaken niet op de spits drijven. 'We zullen niet ten oorlog trekken tegen de aannemers. We willen te allen prijze vermijden dat we de discussie uiteindelijk voor de rechtbank moeten voortzetten.'

Iserbyt hoopt dat ze een compromis kunnen bereiken. 'En ik heb de indruk dat de aannemers dat ook willen. Pas als we echt niet tot een vergelijk kunnen komen, volgt een gerechtelijke procedure', zegt hij.

Bij de Tijdelijke Vereniging De Wijngaard wil projectlieder Steven Janssens intussen geen commentaar geven. En ook Yvon Vanden Abeele, voorzitter van het handelsdistrict, wil er niet veel over kwijt. 'Eind volgende week zit ik samen met een delegatie van Foruminvest. Ik wil eerst eens horen wat daar verteld wordt.'

Gelukkig is er in de marge van het hele verhaal ook nog wat goed nieuws: 92 procent van de 85 winkels is op dit ogenblik verhuurd. 'En voor die enkele resterende panden zie ik ook geen echte problemen meer', zegt Iserbyt.

Die handelaars reageren echter ontgoocheld op het nieuws. 'Iedereen zit nu toch wel een beetje te wachten op de opening van K', zegt handelaar en gemeenteraadslid Koen Byttebier. 'Maar die hele vertraging lijkt me vooral erg voor de mensen ter plekke, ook al lijkt het ergste leed daar nu achter de rug.'
bron: www.nieuwsblad.be

'Wegwerkzaamheden zullen wel tijdig klaar zijn'
'Het is jammer dat het shoppingcentrum zoveel vertraging heeft opgelopen', zegt burgemeester Lieven Lybeer (CD&V). 'Ik hoop dat ik snel kan samenzitten met een delegatie van Foruminvest, zodat ik wat meer details heb.'

Lybeer beklemtoont dat de werkzaamheden die de stad doet in functie van het nieuwe shoppingcentrum wel tijdig zullen klaar zijn. 'De werken in de Gentsestraat, het Plein aan de ene kant en die in de Oudenaardsesteenweg en de Zwevegemsestraat aan de andere kant moeten zeker klaar zijn tegen september of uiterlijk oktober van dit jaar. Op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen dat het later zou zijn. Dat betekent concreet dat de grote hinder voor de Kortrijkse inwoner en bezoeker eind dit jaar achter de rug zal zijn.'
bron: www.nieuwsblad.be

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer dat het weer 3 maanden is uitgesteld, maar wel te begrijpen, ze moeten alles natuurlijk veilig kunnen opbouwen ook. En voor de winkels zelf is het misschien beter pas open te gaan na de solden van januari.

Anoniem zei

Iedereen lijkt er van uit te gaan dat met het afwerken van de wegeniswerken de grootste werfperikelen achter de rug zullen zijn voor de bewoners en de handelaars. Op de laatste bewonersvergadering werd echter gemeld dat de winkelpanden 'casco', dit wil zeggen in ruwbouwstaat, zullen vrijgegeven worden aan de diverse winkelketens. De winkels moeten dan nog in eigen beheer instaan voor de afwerking en inrichting. Dit zou gebeuren 2 maand voor opening voor de kleine panden en 3 maand voor de grote (mediamarkt, ...). In die laatste paar maanden zullen er daardoor niet één grote maar 85 maal pakweg 5 kleine aannemers (elektricien, schrijnwerker, vloerder,...) terzelfdertijd op de werf aanwezig zijn. Gezien de ondergrondse parking niet bruikbaar is voor de honderden camionetten wegens de hoogte vrees ik voor een totale chaos in de omliggende straten en dit midden de eindejaarsperiode. Elk voor zich op dat moment gezien noch Foruminvest, noch Van Laere/Vanroey, noch de stad iets te zeggen heeft aan de eigen aannemers van die winkelketens.
Misschien moet dit spijtige uitstel en het geplande overleg tussen Foruminvest en de burgemeester en Yvon Vandenabeele gebruikt worden om een deftige organisatie van deze afwerkingsfase op punt te stellen.