To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

zaterdag 29 mei 2010

Communicatie stroef bij rampoefening K in Kortrijk

De communicatie bij de rampoefening door de brandweer donderdagavond in K in Kortrijk verliep stroef. Dat zegt commandant van de brandweer Hendrik Verdonck. ‘De interne procedure van K in Kortrijk is getest en goed bevonden. De communicatie ondergronds is echter een probleem. We zagen ook dat de bereikbaarheid van de site verbeterd is. Als er een grote evacuatie met gewonden is, dan gaan we de Groeningelaan en het Plein gebruiken in plaats van de Veemarkt, om meer ruimte te hebben. De samenwerking met de verantwoordelijken van K is goed.'

Ook manager Dominique Desmeytere van K was tevreden: ‘Natuurlijk hechten we belang aan een goede preventie.'

bron: www.nieuwsblad.be

vrijdag 28 mei 2010

Grootscheepse rampoefening in K in Kortrijk

Donderdagavond werd in en rondom K in Kortrijk een grootscheepse rampoefening gehouden waarbij de diverse hulpdiensten werden betrokken. Het senario dat daarbij werd geoefend was een grootscheepse brand die was uitgebroken in de ondergrondse parkeergarage.

Op het ogenblik van de fictieve brand op de eerste ondergrondse etage waren nog drie mensen aanwezig in de garage die zo snel mogelijk geëvacueerd moesten worden. Aan de uitrit van de parkeergarage van K werd snel een veldhospitaal opgezet waar de slachtoffers werden getrieerd aan de hand van hun opgelopen verwondingen. Ook de bluswatervoorziening die K in Kortrijk aanbied werd uitvoerig getest tijdens de rampoefening. Naast brandweer Kortrijk namen ook brandweer Zwevegem en Avelgem deel aan de oefening net als enkele MUG team van AZ Groeninge en diverse agenten van de PZ Vlas.

bron: www.wtv.be

donderdag 27 mei 2010

Rampoefening 27 mei 2010

eze avond heeft de brandweer een rampoefening gehouden in K in Kortrijk. Een fotoverslag:









Meer foto's op de fanpagina van Facebook.

Rampoefening in K in Kortrijk

Vanavond is er een rampoefening in K in Kortrijk. De verantwoordelijken van K gaan vanaf half acht met de brandweer na hoe de evacuatie bij brand best verloopt en of er problemen opduiken. Het wordt een vrij grootschalige oefening. Eerder al waren er in K ontruimingsoefeningen overdag.

bron: www.nieuwsblad.be

donderdag 20 mei 2010

Eén op twee handelaars vreest concurrentie K

Bijna 7 op 10handelaars vinden de komst van K een goede zaak voor Kortrijk, maar één op twee vreest geen eerlijke concurrentie te kunnen voeren tegenover K. Dit zijn enkele van de opmerkelijkste resultaten van een enquête die Horecasol vzw voerde bij een 100-tal handelaars.

Na de opening van K twee maanden geleden was het wachten op het eerste onderzoek over de effecten van het nieuwe winkelcentrum op de omliggende winkelwandelstraten. Merkwaardig genoeg neemt een kleine belangenverenigingen van handelaars als Horecasol vzw daarin het voortouw.

Niet wetenschappelijk

'Dit is geen wetenschappelijk onderzoek', vertelt initiatiefnemer Lode Bogaerts. 'We zijn zelf met enkele leden van ons comité rondgetrokken om de vragen te stellen aan een honderdtal winkeliers in het centrum van de stad. Hopelijk kan deze rondvraag dienen als basis voor een grootschalig onderzoek dat de stad laat uitvoeren door een onafhankelijk bureau.'

Ook al is dit geen wetenschappelijk onderzoek, het geeft wel een idee van hoe de handelaars denken over K, handelstaksen of nocturnes.

De meerderheid heeft volgens de rondvraag een positief gevoel rond K al is er wel schrik voor de concurrentie met de winkels in K. 'Zeven op tien handelaars vinden de inplanting van K een goede zaak voor Kortrijk', zegt Bogaerts. 'Meer dan acht op tien handelaars vinden het zelfs een meerwaarde voor de stad, terwijl zes op tien denken dat het meer klanten kan opleveren. Opmerkelijk is evenwel dat één op twee meent dat het voor handelszaken buiten K moeilijk wordt om eerlijk te concurreren tegenover de winkels in K.'

Over Kortrijk als handelscentrum blijft een meerderheid, na de opening van K, positief. 'Ruim acht op tien willen zelfs verder investeren.'

De nocturnes waarmee het handelsdistrict uitpakt, worden goed onthaald door de handelaars al lijkt de boodschap uit de antwoorden toch wat dubbel. 'Zes op tien vertelden enthousiast te hebben meegewerkt, maar evenveel handelaars laat ook weten geen voorstander te zijn van die nocturnes en uit de antwoorden blijkt ook dat geen enkele handelaar daardoor mee kopende klanten lokt.'

Handelstaksen

Over de handelstaks die de handelaars van het handelsdistrict jaarlijks moeten betalen is er - enigszins voorspelbaar - minder enthousiasme. 'Minder dan één op twee gaat akkoord met die belasting', zegt Bogaerts.

Tot slot ook nog iets over de invloed van de vele wegenwerken die K met zich meebracht op het inkomen. 'Ruim zes op tien spreken over een verminderd inkomen. Zeven op tien handelaars lieten weten dat het stadsbestuur hen over die werken voldoende heeft ingelicht.'

Voor de volledige resultaten kan je surfen naar www.horecasol.be

bron: http://www.nieuwsblad.be

Groot onderzoek van stad begin volgend jaar
Het stadsbestuur lijkt toch wat geprikkeld door de . Schepen van Economie Jean de Bethune (CD&V) zei in een reactie dat hij er voor te vinden is om begin volgend jaar een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau.

‘Dan bestaat K één jaar en lijkt het ons zinvol om te kijken wat het effect daar van is', zegt de Bethune. ‘Nu vind ik het nog te vroeg voor een enquête omdat er nog veel belangstellenden naar K komen uit nieuwsgierigheid en we nu nog geen juist beeld kunnen krijgen. Behalve het effect van K op de andere winkels zullen we dan ook laten onderzoeken wat het effect is op de leegstand in het centrum van de stad'

bron: www.nieuwsblad.be

Marc Nys voorzitter handelscomité K

Juwelier Marc Nys wordt voorzitter van het handelscomité van het winkelcentrum K in Kortrijk. Juwelen Nys heeft vestigingen in de Lange Steenstraat en in de Leiestraat en sedert kort dus ook in K.

KortrijkDe ondervoorzitter wordt Patrick De Pourcq, directeur van de vestiging van Saturn in K. Saturn is een Europese keten gespecialiseerd in elektro. (VFB)

bron: www.nieuwsblad.be

woensdag 19 mei 2010

Negen maanden cel voor graffiti tegen Stefaan De Clerck en winkelcentrum K

De Kortrijkse rechter heeft woensdag een 39-jarige man uit Gent veroordeeld tot negen maanden cel voor het aanbrengen van tientallen graffitislogans in de Kortrijkse binnenstad. De opschriften waren gericht tegen burgemeester Stefaan De Clerck en tegen het winkelcentrum K in Kortrijk. Een tweede beklaagde kreeg een werkstraf, een derde werd vrijgesproken.

De drie zouden tussen augustus en september 2007 op een dertigtal plaatsen in de binnenstand graffiti te hebben aangebracht, onder meer de opschriften "Weg met het winkelcentrum" en "De Clerck klootzak" Later werden ook een honderden pamfletten verdeeld tegen de komst van het winkelcentrum K in Kortrijk.

De advocaat van de hoofdbeklaagde zei dat zijn cliënt tot een groep
mensen behoorde die op een eenvoudige manier hun boodschap wilden overbrengen.

De Gentenaar gaf de feiten toe, net als een 28-jarige
medebeklaagde. Die kreeg een werkstraf van 110 uur en een geldboete met uitstel.

Een derde betrokkene ontkende ook maar iets met de feiten te maken te hebben en werd vrijgesproken.

bron: www.wtv.be

vrijdag 7 mei 2010

Reisbureau in K in Kortrijk volledig vernield door waterlek

Een reisbureau in shoppingcentrum K In Kortrijk heeft voor tienduizenden euro waterschade opgelopen. De watersproeiers, die normaal alleen in werking treden bij brand, zijn plots beginnen lekken. Alle apparatuur en reisgidsen zijn vernield. Sylvie Vandenbussche (Maretours): “We zijn zes weken open en we kunnen opnieuw beginnen. Alles is verwoest. Computers, telefoons, faxen, onze laminaat komt naar boven, deuren kunnen niet meer open, dus we kunnen opnieuw beginnen.”

Niet de eerste keer

Voorlopig kan het reisbureau terecht in het kantoor ernaast. Maar het is niet de eerste keer dat er waterproblemen zijn in K. Deze week ging Weyn’s Honing in het shoppingcentrum weer open, nadat waterellende daar voor 40.000 euro schade veroorzaakte.

Het shoppingcentrum ontkent niet dat het water voor schade zorgde, maar relativeert. Dominique Desmeytere:“Bij Maretours bijvoorbeeld was er een klein lek in het systeem, en dat heeft jammer genoeg voor heel wat schade gezorgd.”

Verzakkingen zijn stadslegenden

De aanhoudende geruchten als zou K in Kortrijk last hebben van verzakkingen, doet Dominique Desmeytere af als absolute nonsens.

bron: www.wtv.be

donderdag 6 mei 2010

'Ons reisbureau was een grote douche'

Een kapotte sprinklerleiding zette dinsdag het reisbureau Thomas Cook in shopping K onder water. De inboedel liep zware waterschade op. Het is het tweede gelijkaardige incident in een maand.

Een voorbijganger merkte dat er iets fout was en haalde er een buur vanK bij.

'Toen ik hier aankwam om kwart over negen en ons reisbureau binnenging, was het alsof ik een douche nam', doet office manager Sylvie Vandenbussche van Thomas Cook haar verhaal.

'De sprinklerleiding, die moet sproeien als er brand uitbreekt, was stuk. Het water gutste uit het vals plafond. Maar het heeft bijna drie uur geduurd vooraleer iemand wist welke kraan er moest worden dichtgedraaid. Er was blijkbaar geen plan van de leidingen beschikbaar. Intussen stond het vals plafond vol water. Het dreigde naar beneden te komen.'

Opnieuw beginnen

De schade is groot. 'We mogen opnieuw beginnen', zucht Sylvie Vandenbussche. 'Al onze brochures zijn doorweekt. Onze computers en printers starten niet meer. De laminaatvloer zwelt, evenals de houten kasten en bureaus. Het water sijpelde tot in de noodverlichting. We gooien er vrijdag alles uit. We kunnen het ons niet veroorloven een week te sluiten. Mei is citytripmaand en last-minutemaand. Zonder computers zijn we werkloos. We zullen hiernaast, in het lege pand, een bureau en een computer plaatsen. '

Geen structureel probleem

De manager van K, Dominique Desmeytere, relativeert en ontkent dat er een structureel probleem is. 'Water veroorzaakt altijd veel schade en het heeft inderdaad een tijd geduurd. Wie een nieuw huis bouwt, stelt ook wel eens gebreken vast. We stellen alles in het werk opdat Thomas Cook zo snel mogelijk weer operationeel is.'

Net vandaag gaat Weyn's honing aan de andere kant van K weer open. Hier gutste op 26 maart water binnen. Zaakvoerder Hugo Willems: 'We hebben nog aanpassingen moeten doen voor de brandveiligheid en er was discussie over de schade, die ik raam op 40.000 euro. Eén van de onderaannemers bleek ook niet verzekerd. De verantwoordelijken van K waren wel heel behulpzaam.'

bron: www.nieuwsblad.be