To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

maandag 29 maart 2010

Literaire Lente ook in Standaard Boekhandel K in Kortrijk

Freek Braeckman interviewt vijf auteurs in het boekenjournaal.

De ‘Literaire Lente’, sinds tien jaar hét literaire voorjaarsfeest, is een initiatief van Boek.be. Van 2 tot 30 april gaan 24 geselecteerde titels met de aandacht lopen. Het gaat om een boeiende lijst waarop zowel auteurs van eigen bodem als buitenlanders voorkomen, zowel jonge nog onbekende pennen als krasse bekenden. Toch draait het in de Literaire Lente, meer nog dan om deze 24 actieboeken, vooral om de literatuur ‘tout court’. Het is het literaire boek dat een eminente plaats inneemt in boekhandels, cafés, culturele centra én in Standaard Boekhandel. Vijf Standaard Boekhandels werden geselecteerd om het kruim van de literaire wereld te ontvangen. Ook de gloednieuwe Standaard Boekhandel in K in Kortrijk is bij de gelukkigen.

Op zaterdag 10 april wordt plaats geruimd voor het boekenjournaal, een uiterst onbetrouwbaar bulletin vol live interventies met auteurs. Omdat fictie er de standaard is. Je geniet er een namiddag lang van vers van de pers gerolde romans, maar ook van leugens en fantasieën die live door vijf literaire talenten aan de man of vrouw gebracht worden. Nieuwsanker Freek Braeckman leidt de live-interviews in goede banen.
Het boekenfeest begint om 14 uur. Thomas Blondeau bijt de spits af en stelt zijn nieuweling ‘Donderhart’ voor. Om 14.30 uur kom je alles te weten over de ‘Liefdesfabels’ van Frank Adam. Oscar van den Boogaard praat over zijn nieuwste boek ‘Meer dan een minnaar’ om 15 uur. Een half uurtje later heeft Jef Geeraerts het over ‘Gangreen’. Christophe Vekeman sluit om 16 uur het rijtje af met ‘49 manieren om de dag door te komen’. Nakaarten kan bij een schuimende pint Con Gusto van brouwerij De Koninck.

Info over de Literaire Lente bij Jelle Van Riet : 0473 55 24 83, jelle.van.riet@pandora.be.
Info over het programma in Standaard Boekhandel K in Kortrijk : 056 25 33 01, sb.k-in-kortrijk@standaardboek.com.

Laat via Facebook weten als je aanwezig bent

zaterdag 27 maart 2010

Waterlek in K in Kortrijk

Een kapotte aansluiting van een hoofdleiding zette vrijdagmiddag een deel van K in Kortrijk onder water. Het water gutste de liftkokers binnen.

Het was half één toen een buis het begaf in de winkel Weyn's honing op de benedenverdieping van K in Kortrijk. Het water gutste de winkel binnen en liep al vlug richting roltrappen en liftkoker. De aansluiting op een hoofdleiding die zorgt voor verwarming in de winter en afkoeling in de zomer, was kapot gesprongen.

Manager Dominique Desmeyter van K in Kortrijk: 'Onmiddellijk werd een standaardprocedure in werking gezet en die werkte perfect. De parking werd afgezet, we openden de traphallen en sloten de roltrappen en de liften af. De mensen van de security, de toegesnelde kuisploeg en de brandweer konden de schade zoveel mogelijk beperken. Een geluk dat het op de verdieping min één gebeurde. Het water sijpelde echter door tot in de parkeergarage maar met opkuisen was dat opgelost. Er is nooit paniek geweest en K is niet dicht geweest.'

Wellicht gaat het om een probleem van een zwakke koppeling. Het water hoopte zich op tussen de buis en het vals plafond. Tot dat laatste het begaf. In de winkel van Weyn's honing zelf is er daarom vrij veel waterschade. Het plafond moet opnieuw gelegd worden en een hoop producten is goed voor de vuilnisbelt.

Zaakvoerder Hugo Willems van Weyn's honing: 'We gaan de zaak toch enkele dagen moeten dicht houden tot de expert komt. Er is veel schade. We proberen die te verhalen op de aannemer. Ik vind het erg dat we zo vlak na de opening van K in Kortrijk al weer dicht moeten. Maar we gaan zeker verder. Gelukkig is onze medewerkster niet gewond. Het water had een temperatuur van veertig graden. Het drong ook door tot verdieping min vier. De dame die voor ons werkt in Kortrijk, was echt aangedaan.'

bron: www.nieuwsblad.be

vrijdag 26 maart 2010

Wijngaardstraat zo goed als afgewerkt

Tienduizend witte paaseieren op Witte Donderdag

Het Kortrijkse handelsdistrict herhaalt zijn nocturne van Witte Donderdag op 1 april eerstkomende. Kortrijks centrummanager Maarten Decramer: ‘Het was vorig jaar onmiddellijk een succesverhaal. Meer dan tachtig procent van de winkels in de binnenstad bleef open tot 21 uur. Dat herhalen we nu in samenwerking met K in Kortrijk. Het codewoord is die dag wit en we gaan 5.000 ballonnen ophangen om de nocturne kracht bij te zetten. Op de grond leiden we de bezoekers naar alle uithoeken van het centrum. J. Keens Balloon Flight verzorgt de muzikale ambiance. Hij was genomineerd voor de finale van Novarock. Paashazen delen tienduizend eitjes uit en misschien zit er hier en daar wel een verrassing in. Dat moeten we nog bekijken. Daarnaast is er het witte mobiel theater met Toi et moi. Dat gezelschap flaneert door de winkelstraten.'

Ongeveer alle zaken van K in Kortrijk participeren aan deze Witte Donderdag editie en houden hun zaken open tot 21 uur. ‘Het bewijs dat we elkaar vinden en elkaar versterken', zegt K-manager Dominique Desmeyter. Desmeyter: ‘K werkt mee met de stad en omgekeerd. En dit is goed voor beide partijen. Wie naar K komt, flaneert trouwens ook rond in Kortrijk. Dat zullen horeaczaken op de Grote Markt kunnen bevestigen.'

Paasfoor van 1 tot en met 18 april. Meer info op www.kortrijk.be/paasfoor

bron: www.kortrijk.be

dinsdag 23 maart 2010

Met de K van koopmachine

Is het fair om architectuur te lijf te gaan met cultuurkritiek? Kunnen we met de filosoof Walter Benjamin een hedendaagse shopping mall bekijken als het product van een laat-kapitalistisch systeem? Of gaan we dan voorbij aan de weldadige werking van de winkelpromenade, als pacemaker voor een middenstandsstad?

Benjamin kon in de jaren 1920-30 nog gefascineerd kijken naar de culturele dimensie van de Parijse winkelstraten. In de ‘passages' huisden niet alleen winkels, maar ook cafés en bars waar kunstenaars en bohémiens afspraken. Nieuwe culturele producten en ervaringen zoals ‘diorama's' en ‘cinéorama's' werden er boven de doopvont gehouden.

In een nieuw winkelcentrum als dat van Kortrijk is het ver zoeken naar een extra culturele dimensie. Er is natuurlijk de architectuur, die genereus daglicht uitstrooit over vier verdiepingen en 34.000 vierkante meter koopvloer. Er is de zorgzame stilering van natuurstenen puien en de feilloze stedenbouwkundige inpassing. De oude Steenstraat, dé winkelwandelstraat van Kortrijk, verknoopt zich nu naadloos met de Veemarkt. Indoor en outdoor winkelen vloeien in elkaar over.

Met Italiaanse flair lijken de architecten Robbrecht & Daem modesteden als Turijn en Milaan naar de kroon te willen steken met genereuze ruimtelijkheid en piekfijne detaillering van materialen en proporties. ‘Shopping K' kan zonder meer doorgaan als een toonbeeld van stedelijke commerciële architectuur.

In de eerste plaats omdat het complex het bestaansrecht in twijfel trekt van de voorstedelijke winkelcentra met hun plaatsloosheid en gebrek aan identiteit. Ze zijn klaar voor de sloop. In de tweede plaats omdat het past in een globaal plan. In functie van een betere mobiliteit werden panden gesloopt en toegangswegen heraangelegd om een ondergrondse parking te ontsluiten. Op topdagen veroorzaakt dit wel een opstopping en een vervelend spoor van auto's tot aan de uitvalswegen. Hier raakt het concept stadskernvernieuwing en mobiliteit een pijnpunt. Shopping K, berekend op zo'n 11.000 bezoekers, doet de stad tijdens de weekends kreunen.

Bij K hoort ook een negen verdieping hoge woontoren, met zo'n veertig appartementen. De geschrankte en ‘dansende' balkons schenken het gebouw een mooie, lichte geleding. De architecten hebben de woontoren op een commerciële plint gezet, waardoor hij samen met de belendende panden en het winkelcentrum een boeiend geheel vormt en de Veemarkt een krachtige nieuwe identiteit geeft.

Al die ingrepen maken de stad tot architectuur. Ze doen de wijk draaien als een goed geoliede koopmachine.

Met stijl en klasse stellen de architecten alles in het werk om het megaproject een menselijke schaal mee te geven. Terrassen of winkels met uitzicht op de skyline verweven het project optisch en gevoelsmatig met de stad. Het is de marge die de architecten zich hebben toegeëigend om het gebouw op te tillen tot een stedelijke ruimte die de traditie van de ‘grand bazar' opnieuw eer aandoet.

Ondanks zijn verdiensten kampt Shopping K met een chronisch gebrek aan ‘stilteplekken'. Grote voorbeelden als de Emanuele II in Milaan of de Sint-Hubertusgalerij in Brussel hebben zijarmen of dode hoeken waar het goed pozen is met een koffie en een boek. Shopping K dompelt je echter onder in verdoving. En zo, ondanks de kwaliteitsvolle architectuur, kantelt het perspectief en wordt de gracieuze hal een schitterend reservaat voor de homo consumentus.

Op straat houdt het andere en het vreemde je alert. Dit complex houdt je gevangen in de logica van de rolband. De roltrap die de mens in slaap wiegt en herleidt tot een consument. Ten prooi aan het ‘warenfetisjisme' waar Walter Benjamin ons nochtans voor wou behoeden.

In deze rubriek bespreekt de architect en criticus Koen Van Synghel tweewekelijks een opgemerkt hedendaags gebouw of ontwerp.

bron: de standaard online

donderdag 18 maart 2010

‘K kan hotels in Kortrijk boost geven'

Het Ibis-hotel deed goede zaken door de bouw van winkelcentrum K. ‘De afgelopen maanden was ons hotel continu volzet doordat nogal wat werknemers bij K hier overnachtten', zegt manager Jurgen Van der Haegen. ‘Nu zal de bezetting weer op haar vroegere niveau terugvallen, vorig jaar gemiddeld 63 procent.'

Hotel Damier haalde minder profijt uit de werkzaamheden aan K. ‘De laatste week voor de opening overnachtte de directie van Foruminvest bij ons', zegt manager Wim Van Respaille.

Allebei zijn ze ervan overtuigd dat K de hotels in de stad een boost kan geven. ‘Mogelijk boeken mensen van Limburg of Antwerpen een weekendje Kortrijk. We werken daarover ideeën uit met andere hotels in de stad. Dat overleg kwam er door de toename aan hotels in Kortrijk. Behalve Ibis kwam ook het D-hotel in Marke erbij. Daardoor zijn er nu zo'n zeshonderd hotelkamers, bijna dubbel zoveel als in Hasselt of Sint-Niklaas. Bovendien zijn er door de crisis minder boekingen.'

bron: www.nieuwsblad.be

K op z'n paasbest


Op zaterdag 3, woensdag 7 en zaterdag 10 april (telkens van 14u tot 18u), zijn alle kinderen uitgenodigd om te komen proeven van de chocoladefontein die in onze tuin zal staan.

dinsdag 16 maart 2010

Afwerking Wijngaardstraat

Gisteren, maandag 15 maart, is men zoals beloofd, gestart met de afwerking van de Wijngaardstraat.

maandag 15 maart 2010

Ring Shopping en Pand lokken niet minder bezoekers dan anders

'We vreesden toch wel minder volk door de opening van K', zegt de balieverantwoordelijke van het Ring Shopping Center in Kortrijk-Kuurne. 'Maar er is volgens mij geen kat minder opgedaagd.' Het kan kloppen. De parking stond vol en er heerste een gezellige drukte.

Aline Godderis en Stijn Cosman zijn met de kleine Jayden uit Wervik naar Kortrijk afgezakt. Ze houden van dit centrum. 'We komen geregeld en maken er een uitstap van', zegt Aline. 'Met de kleine is dat hier perfect te doen. We appreciëren ook de gratis en grote parking. Het zijn allemaal dingen waarmee je rekening houdt als gezinnetje. Er hangt hier ook een gemoedelijke sfeer. We komen kijken of we een kostuum vinden voor Stijn. Er zijn een aantal feesten in aantocht. We kunnen hier gerust een paar uren spenderen. Mijn man maakt daar geen enkel voorbehoud bij.'

In het Pand in Waregem is er evenmin leegloop.

Sabrina De Zutter: 'Als er al een terugloop zou zijn, dan is die zoals overal te wijten aan de economische crisis. Wij hebben echter niet de indruk dat het hier slechter of beter gaat dan elders.'

K-manager Dominique Desmeytere reageert positief op deze berichten.

'Het is goed zo. Dan heeft ieder zijn plaats. Wij hebben er geen belang bij dat het elders slecht gaat. En we hopen evenzeer dat het de andere Kortrijkse handelaars goed gaat.'

bron: www.nieuwsblad.be

Massa volk maar geen chaos

Voor de opening van K in Kortrijk waren elke dag vele (tien)duizenden mensen komen opdagen. Afgelopen weekend kon je dat aantal gerust vermenigvuldigen.

Saturn gaf als enige correcte cijfers, want de computer registreerde wie binnenkwam en weer buiten ging. Om 17 uur zaterdag waren dat er alleen al in hun winkel 12.000 en toen waren er nog enkele uren te gaan.

De grote toeloop was voorspeld, maar toch stond K-manager Dominique Desmeytere nog verbaasd te kijken naar zoveel volk.

Tussen 15 en 16 uur, het hoogtepunt, werd het publiek nog met mondjesmaat binnengelaten en stond security permanent bij de roltrappen.

Het winkelcentrum kan 11.000 bezoekers tegelijk aan, op dat moment was de grens bereikt.

Het verkeer slibde dicht vanaf 15 uur. Opvallend was dat de grote zwarte parkeergeleidingsborden niet of nauwelijks werkten. Maar mankracht haalde het van techniek.

Kortrijk leek wel een belegerde stad met tientallen politiemannen op pad. Een pluim voor deze politiediensten. Ze hebben een verkeersinfarct vermeden en anticipeerden geregeld door het verkeer om te leiden of stil te leggen. Op werkelijk ieder kruispunt stonden drie of vier agenten. Zowel de federale als lokale politie waren present met hun motorrijders.

Die gaven onmiddellijk de correcte info door en er werd onmiddellijk naar gehandeld.

Hoe zat het met de omringende straten rond K? In de Wijngaardstraat niets dan lachende gezichten, zeker in de kaaswinkel van Brigitte Duyck. Ze sloot haar zaak zes maanden. ‘Ik ben er weer bovenop. En mijn klanten keren al terug. Ik heb de zwarte periode achter mij gelaten en kijk vooruit. Ik heb weer de moed van voor de werken.'

Ook slagerij Dujardin gaf toe één van de betere dagen van weleer te kennen. Peter Cattebeke van het Kortrijkse handtassenmerk Crinkles was erg tevreden over de belangstelling en zijn verkoop. ‘Wij waren te weinig bekend als Kortrijks bedrijf, hoewel we al twaalf jaar bezig zijn. Nu is dat veranderd. We waren bij de eersten die hier getekend hebben. In 2007 al. We geloofden in het project. We liggen centraal tegen de Veemarkt. Als je er vroeg bij bent, kan je een goeie plaats kiezen.'

bron: www.nieuwsblad.be

zondag 14 maart 2010

Dansoptreden zaterdag 13 maart

Sfeerfoto's zaterdag 13 maart

De Langesteenstraat op zaterdagnamiddag: gezellig druk.
Het was zelfs zo druk dat de deuren af en toe dichtgingen en de shoppers in groepjes terug binnen gelaten werden.



Winkels in K zijn even duur als andere zaken

Kan je in K goedkoper shoppen dan in andere winkels? We zochten een paar producten uit voor een vergelijkende test. Al snel bleek dat optimisten eraan zijn voor de moeite: in de winkels van K zal je evenveel geld uitgeven dan in andere zaken. In het Ring Shopping Center kochten we in de winkel Bart Smit het spel Final Fantasy voor Playstation 3. We betaalden 59,95euro. Dat is net dezelfde prijs als in K. Hetzelfde geldt voor de Xbox 360 die 235euro kost.

Bij H&M kosten sportsokken 6,95euro, zowel in K als in het Ring Shopping Center. In dat laatste winkelparadijs vind je wel kortingbonnen van 5euro. Aangezien veel winkels in K behoren tot een keten, is het eerder normaal dat overal dezelfde prijs wordt gehanteerd. In die zaken moet je dus je slag slaan via bonnen en eenmalige kortingen.

bron: www.nieuwsblad.be

vrijdag 12 maart 2010

956 dagen

956 is het aantal dagen dat de werken geduurd hebben voor K in Kortrijk kon openen.
956 dagen heeft deze website de werken dag op dag proberen te volgen.
In de loop van de tijd steeg het aantal trouwe bezoekers geleidelijk. Waarvoor dank!
Op 11 maart was het niet alleen een topdag voor K met de opening, maar ook voor deze website die meer dan 15.200 bezoekers kreeg. Wat heel veel is! Iedereen bedankt.
De opening blijf ik nu natuurlijk ook nog volgen door regelmatig foto's te posten.

Heb je zelf ook ergens een leuke collectie met foto's over de opening van K, geef de link door, dan plaats ik deze hier ook online.

Ben je lid van Facebook? Maak je dan ook fan van "K in Kortrijk" en blijf op die manier ook op de hoogte van nieuwtjes en acties!

donderdag 11 maart 2010

Sfeersfoto's dag 1





Nieuwsreportages

- Het VRT-Nieuws

- Het VTM-nieuws

Artikels uit Het Nieuwsblad:
- Karel, Ann en Angela openen K
- Tienduizenden bezoekers overrompelen K in Kortrijk
- Iets drukker verkeer dan anders

Opening Saturn om 9u30

Om 9u30 opende Saturn zijn grootste winkel in België.
Het voltallige team van Saturn vormde een erehaag voor de eerste bezoekers. De bezoekers werden onder groot applaus verwelkomd.
Saturn wou eerst 200 TV's weggeven als stunt bij de opening, dit plan werd echter afgeblazen uit vrees voor een te grote overrompeling. Nu heeft Saturn wel de eerste 3D-televisie in BelgiË waar je geen speciaal brilletje voor nodig hebt.

Opening om 9u

Iets voor 9u stonden al een paar honderden personen te wachten aan de ingang op de Veemarkt.
De winnaars van de wedstrijd mochten het lint doorknippen.
De massa stroomt K binnen


Parkeren onder K of op de randparkings

K beschikt over een ondergrondse parking van 1.050 parkeerplaatsen. Je kunt die zowel inrijden komende uit de richting Gent (over het Plein tot in de Romeinselaan) of komende van de Oudenaardsesteenweg en dan inrijden via de Zwevegemsestraat die in het verlengde daarvan ligt. Uitrijden gebeurt opnieuw via de Romeinselaan of de Sint-Janslaan, die dan weer aansluiting geeft op de Zwevegemsestraat en de Oudenaardsesteenweg.

Er zijn ook bestaande ondergrondse parkings aan de Veemarkt of iets verder aan het Schouwburgplein, of nog iets verder een bovengrondse parking aan de Broeltorens.

Wie met de fiets komt, vindt een bewaakte en gratis fietsparking voor 450 fietsen in K. Hij moet dan binnengaan via de Sint-Jansstraat, daar de fietslift nemen naar de verdiepingen -2 en -3 en daar de fiets achterlaten.

De trein is ook een interessante mogelijkheid. Het station bevindt zich op amper vijf minuten wandelafstand van het winkelcentrum en er zijn allerlei goedkopere reisformules in het weekend.

De bus rijdt gratis vanaf diverse parkings. Als voetganger kun je eveneens gratis op die bus stappen.

bron: www.nieuwsblad.be

Kijk ook op de website van Kortrijk om nog tips te lezen over waar je kan parkeren aan de rand van de stad. je kan dan een gratis bus nemen naar het stadscentrum!

Drie klanten openen K

‘K in Kortrijk openen we voor Kortrijk. Daarom mochten drie klanten die deelnamen aan onze K-wedstrijd officieel het lint doorknippen.'

Met dit statement van bouwer Foruminvest werd het winkelcentrum K in Kortrijk gisteren geopend. Bijna tweeduizend andere genodigden woonden woensdagavond ook de vooropening van K in Kortrijk bij.

Er werd door het grote publiek naar hartelust gegist naar de naam van de hoge gast die winkelcentrum officieel zou openen.

Maar het bleken uiteindelijk de drie winnaars van de K-wedstrijd die het lint mochten doorknippen. Onder hen was één Kortrijkenaar, Karel Provoost. De man is gepensioneerd en zocht met zijn vrouw de 22codes op. 70.000 keer werd het wedstrijdformulier bekeken. De twee andere winnaars waren een meisje uit Alveringem en een vrouw uit Nijlen.

Evy Gruyaert leidde de presentatie in goede banen. Na de gebruikelijke speeches werd K in Kortrijk onder fel muzikaal gedruis voor open verklaard. De handelaars rondom K waren uitgenodigd en apprecieerden dat.

Vandaag is er nog een opening voor het grote publiek. Saturn zag af van het weggeven van tweehonderd televisietoestellen, uit vrees voor de toeloop.

bron: www.nieuwsblad.be

woensdag 10 maart 2010

VIP-opening woensdag 10 maart





K in Kortrijk, 1 dag voor de opening.

Laatste loodjes

De Wijngaardstraat heeft zijn tapijt gekregen zodat je moddervrij door de straat kan wandelen mocht het beginnen regenen.
In de Sint-Jansstraat zijn de laatste gevelpanelen aangebracht bij de Proxy Delhaize.

Opening donderdag 11 maart

Zoals iedereen wellicht al weet opent op donderdag 11 maart K in Kortrijk de deuren.
Wil je het officiële moment meemaken, dan moet je zorgen dat je om 9u aan de grote ingang op de Veemarkt staat. Dan zullen onder andere de winnaars van de wedstrijd "Wie opent K in Kortrijk" het lint mogen doorknippen.
Gedurende de volledig dag zal er binnen van alles te beleven vallen, vooral in de namiddag zijn er specials voorzien. (idem voor vrijdag, zaterdag en zondag zijn de specials de hele dag door)

Zondag is K in Kortrijk uitzonderlijk open van 9u30 tot 18u.

Tijdens de openingsvierdaagse zal er ook elke avond een spectaculaire videoshow te zien zijn op de Veemarkt van 18u45 tot 21u50.

Rondleiding pers

Deze middag had een eerste rondleiding voor de pers plaats in K. Enkele foto's:



'K maakt van Kortrijk meest moderne stad van België'

'Met K erbij moet Kortrijk weer een topwinkelstad worden op het niveau van Rijsel, Antwerpen en Gent.' Stefaan De Clerck, de geestelijke vader van K, schuwt de straffe uitspraken niet. Hij is er rotsvast van overtuigd dat het winkelcentrum de redder van 'zijn' Kortrijk is.

Stefaan De Clerck (CD&V) mag dan wel iets minder zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld sinds hij veertienmaanden geleden minister van Justitie werd, toch is hij de evolutie van zijn geesteskind winkelcentrum K op de voet blijven volgen.

Is de man die ooit verklaarde dat hij op het einde van deze legislatuur mag afgerekend worden op het welslagen van dit project er wel helemaal gerust in. 'Heel zeker', luidt het. 'Alleen al de positieve reacties die ik overal opvang, zijn geruststellend. Zelfs collega-ministers klampen mij er over aan. Charles Picqué, ook burgemeester van Sint-Gillis, kan niet over het project zwijgen. Ook de burgemeesters van Charleroi en Verviers, die hier inspiratie kwamen opdoen, zijn vol lof. Het is dan ook uniek in dit land: een winkelcentrum in het hart van de stad.'

'Architecturaal pareltje'

Maar het is meer dan dat, vindt De Clerck. 'Architecturaal is dit een pareltje en K is perfect geïntegreerd in het stadscentrum. K heeft dan wel een vloeroppervlakte vergelijkbaar met die van Kortrijk Xpo, toch zorgt het geheel voor een erg organisch gevoel en lijkt het wel of dit immense gebouw naadloos overgaat in de rest van het stadscentrum. K maakt van Kortrijk de meest moderne stad van België precies doordat dit winkelcentrum zo mooi geïntegreerd is in het historisch centrum.'

In kop van het peloton van winkelsteden

Het belangrijkst effect dat K volgens De Clerck op de stad zal hebben is dat Kortrijk weer in één klap in de kop van het peloton van de winkelsteden in ons land vertoeft. 'We staan hiermee op het niveau van Gent en Antwerpen of in Frankrijk Rijsel.'

Zullen ook de rest van de winkelwandelstraten mee profiteren van de hype.? 'Ik ben daarvan overtuigd. Een belangrijke voorwaarde is daartoe al vervuld: de creatie van een handelsdistrict. Nu is er een structuur waardoor handelaars van K zullen kunnen samenwerken met de andere winkeliers in het centrum. Dat was uiteindelijk het grootste risico aan heel dit project.'

'Weet je', zegt De Clerck. 'Toen ik in 2001 als burgemeester aan de slag ging, hingen de zwarte vlaggen uit bij de handelaars omdat het slecht ging met Kortrijk als winkelstad. Ik heb dat signaal goed opgepikt en wist dat er iets moest gebeuren om Kortrijk weer vooruit te helpen. Het embryonale idee van het winkelcentrum is uiteindelijk gegroeid tot wat het nu is.'

Het grootste gevaar dat De Clerck ziet is dat de speculanten de prijzen onredelijk hoog houden in het hart van de stad. 'Indertijd is Kortrijk als winkelstad hieraan kapotgegaan. Ik hoop dus op redelijkheid. Het zijn niet de enige zaken hoor waar enig risico aan vastzit. We zullen de eerstkomende maanden ook goed moeten toekijken naar wat de effecten zijn op de mobiliteit, de veiligheid of het wonen in de stad.'

bron: www.nieuwsblad.be

Saturn stunt bij opening met eerste 3D-televisie


Saturn, een wereldspeler met ervaring in winkelcentra, gaat ervan uit dat er in het winkelcentrum K dagelijks zo'n 15.000mensen over de vloer zullen komen. De grootste winkel van K zorgt al meteen voor een stunt van formaat door bij de opening de allereerste 3D-televisie in ons land in de etalage te zetten.

Het had heel wat voeten in de aarde om de aanwezige journalisten voor een persconferentie binnen te loodsen gisterenochtend in de 3.100vierkante meter grote winkelruimte van Saturn. Dat kwam door de strikte orders van Foruminvest dat niet wilde dat er al iets zou te zien zijn van het winkelcentrum zelf voor de officiële opening vanavond. Dat lukte grotendeels, maar het is wel duidelijk dat het tot de finish nog keihard knokken zal zijn om alles tijdig klaar te krijgen.

'Nog geen prijzen noemen'

Met Saturn krijgt winkelcentrum K in elk geval de grootste winkel van alle 86. Saturn behoort tot de Duitse groep Media Markt-Saturn en is als elektronicaketen bekend om zijn scherpe prijzen. Totnogtoe had de groep in West-Vlaanderen alleen een Media Markt in Roeselare en Oostende en sinds eind vorig jaar een Saturn in Brugge. De vestiging in Kortrijk is evenwel nipt de grootste van de drie. Hij bezet een groot stuk van de verdieping -1 in K.

Manager Patrick De Pourcq - 'ik woon in Aalst maar heb roots in Wevelgem en Dadizele' - prees zich gelukkig dat hij met de 3D-televisie van Thomson (met een diameter van 1meter) een trekpleister van formaat in huis heeft voor de opening van donderdagmorgen. 'Het is het allereerste exemplaar dat in ons land te koop is', liet hij weten. 'En nee, ik noem nog geen prijzen. Die maken we pas donderdag bekend bij de opening. Een brilletje heb je voor dit toestel alleszins niet meer nodig.'

Gamecorner

Toch zal dit voor de meeste bezoekers in eerste instantie een gadget zijn om even naar te kijken en zullen het vooral de 70.000artikelen in de rekken zijn die de aandacht trekken. 'Voor het eerst pakken we uit met een gamecorner zodat de liefhebbers op vierplaatsen games zullen kunnen spelen', aldus De Pourcq.

77 werknemers

Qua tewerkstelling is Saturn in K ook de grootste. De elektronicaketen stel in één klap 77werknemers te werk en sluit het niet uit dat dit aantal snel gaat stijgen. 'Afhankelijk van hoe het loopt', aldus De Pourcq, 'maar het is in elk geval onze intentie om nog meer mensen aan te werven. Driekwart van wie hier werkt, komt ook uit de streek rond Kortrijk.'

In België waren er eind vorig jaar 1.455mensen tewerkgesteld bij Media Markt-Saturn in ons land. Wereldwijd haalde de groep in 2008 een omzet van 492miljoen euro. De schatting is dat het cijfer van 2009 de kaap van 500miljoen fors overschrijdt.

bron: www.nieuwsblad.be

Morgen opent een gloednieuwe Saturn in het al even nieuwe shoppingcenter 'k in Kortrijk'. Een gloednieuwe driedimensionale tv van Thomson zal daar ongetwijfeld hoge ogen gooien.

Lang zal die niet op gezelschap moeten wachten, want nog deze maand lanceren Samsung en Panasonic hun 3D-gamma en Sony pakt er deze zomer mee uit. Het wordt dus stilaan drummen op de driedimensionale markt. Samsung, 's werelds grootste producent van televisietoestellen, heeft zijn eerste 3D-apparaten al op zijn Zuid-Koreaanse thuismarkt gelanceerd en wil nog deze maand de eerste toestellen wereldwijd op de markt krijgen. De verwachtingen zijn hooggespannen: dit jaar wil Samsung er nog minstens twee miljoen van slijten. Ook grote concurrent Panasonic komt eraan: vandaag lanceert het in Amerika zijn eerste 3D-tv's. En gisteren liet Sony weten vanaf 10 juni op de Japanse thuismarkt te komen en vanaf dan de wereld te gaan veroveren. Sony hoopt het komende jaar 25 miljoen lcd-tv's te verkopen, waarvan tien procent 3D. Opvallend is dat de tijd van de gekke roodgroene brilletjes stilaan voorbij is. Met zijn nieuwe Full HD 3D-tv's, zoals de LX900, belooft Sony levensechte actie in driedimensionale weergave, met een heel andersoortig brilletje. De nieuwste 3D-technologie werkt op basis van een zogenaamde Active Shutter-bril, waarbij de glazen om en om in hoog tempo worden verduisterd en Full HD-beelden in een altijd veranderend perspectief worden geprojecteerd. Naar verwachting zullen in 2013 wereldwijd 15,6 miljoen 3D-tv's verkocht worden tegenover 1,2 miljoen dit jaar, zo becijferde onderzoeksbureau DisplaySearch.

bron: www.nieuwsblad.be

Flanders Today

Flanders Today is een engelstalig weekblad die deze week ook een groot stuk schrijft over K in Kortrijk.

Meer info op hun website: http://www.flanderstoday.eu/content/k-kortrijk

of de krant in pdf-vorm

dinsdag 9 maart 2010

Extra shoppingbags!

Woensdag, 10 maart, 12h30 Begijnhofpark: extra 2000 shoppingbags (+/- 250.000 actiebonnen) worden verdeeld nog voor de opening op donderdag! First come, first serve!

Nachtwerk

Zowel binnen als buiten wordt er deze nacht nog zwaar doorgewerkt om alles zo goed mogelijk af te krijgen. Straten worden gereinigd, lijnen worden getrokken, ...

K wordt niet geopend door bv's maar door Jan met de pet

Wie opent morgenavond het winkelcentrum K in Kortrijk? Die vraag waaraan ook een wedstrijd was verbonden, houdt de Kortrijkzanen al weken in spanning. Namen als U2, Beyoncé of Clouseau rolden over de lippen. Deze namiddag is bekendgemaakt wie K zal openen.

Dominique Desmyttere: “Dé vraag van de jongste weken, wie opent K in Kortrijk? De wedstrijd is zopas afgesloten. We hebben een aantal winnaars: drie Kortrijkzanen, de gewone man uit de straat! Dat is altijd de bedoeling geweest. Wij willen de man uit de straat de kans geven om zijn eigen shoppingcenter te betreden en dat officieel te openen.”

K wil naar eigen zeggen het winkelcentrum van de gewone man zijn, niet dat van de BV’s. De drie winnaars worden morgenavond op de openingsshow verwacht. Ze krijgen een prijzenpakket en mogen als eerste symbolisch K in Kortrijk betreden.

Een verslag van die vooropening krijgt u woensdagavond in het klokvast nieuws van 22 uur op WTV.

bron www.wtv.be

Handelaars in buurt van K geloven in succes van winkelcentrum

Heel wat handelaars rond K in Kortrijk zijn blij dat het winkelcentrum eindelijk zijn deuren opent. Velen zagen de voorbije jaren een pak minder klanten doordat hun winkel moeilijk bereikbaar was.

En sommigen leden ook materiële schade geleden, door grondverzakkingen. In totaal werden 120 schadegevallen gemeld, 85 bleken gegrond en werden vrij snel vergoed.

Een aantal handelaars kon bovendien profiteren van de werken. De 1.500 mensen op de werf moesten ook boodschappen (foto) doen. En K klopte voor heel wat materiaal ook aan bij plaatselijke handelaars. Zo mocht een drukker in de buurt soms tot 300 plannen per dag drukken.

Uit een rondvraag blijkt nu dat de meeste handelaars in de buurt wel in het succes van K geloven.

Meer over dit onderwerp? Kijk vanavond naar het journaal van WTV

bron: www.wtv.be

De wedstrijd

De wedstrijd loopt nog tot 12u deze middag (9 maart 2010).
Heb je nog een code gevonden, geef die dan vlug in.
De winnaars worden na 12u verwittigd per email en moeten reageren op deze mail voor woensdag 10 maart 9u, anders vervalt hun prijs.
De 3 winnaars zijn ook uitgenodigd voor de VIP-opening op woensdagavond 10 maart.

WTV specials

Bekijk de 2 fragmenten uit het WTV journaal van maandag 8 maart:
- De laatste loodjes wegen het zwaarst in K in Kortrijk
- Winkels volop bezig met bevoorrading

De hele week zullen nog extra reportages rond K in Kortrijk te zien zijn.

-WTV zet 'K in Kortrijk' de hele week in de kijker. In het nieuws krijg je elke dag een verslag van de evoluties op de site. Zo kan je woensdag vanaf 22 uur zien hoe de opening voor de VIPs is verlopen. Op donderdag is er vanaf 22 uur een Tendens Special over de opening.-

maandag 8 maart 2010

Afwerking Veemarkt en Wijngaardstraat

De hoofdingang aan de Veemarkt van K in Kortrijk is vandaag afgewerkt:
De ene kant van de Wijngaardstraat is half afgewerkt. De rest zal pas aangelegd worden na het openingsweekend. Maar de straat zal zeker moddervrij zijn en voorzien worden van een stevig tapijt:


De grote kuis is ook buiten gestart met het wassen van de ramen:

Website K in Kortrijk

De website van K in Kortrijk is sinds dit weekend gelanceerd.
Je vindt er alle praktische info over de winkels, de openingsuren, kortingsbonnen, ...

zaterdag 6 maart 2010

Shoppingbags

Op zaterdag 6 maart werden er 7000 shoppingbags verdeeld in het centrum van Kortrijk.
Een witte limo reed van plein naar plein om overal de shoppingbags uit te delen. Het was een ware overrompeling. Mensen die al lopend op de limo afkwamen om een shoppingbag te kunnen krijgen met de chequeboek erbij.
De tocht van de limo is gestart aan het stadhuis, dan richting Stationsplein, Schouwburgplein om terug te eindigen op de Grote Markt.




Wie nog geen shoppingbag heeft kunnen "veroveren", heeft nog een kans tijdens de openingsvierdaagse vanaf donderdag 11 maart!