To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

donderdag 31 juli 2008

jaargang 2, dag 2

De werken blijven doorgaan en af en toe zie je grotere veranderingen in het beeld van de werfput.

woensdag 30 juli 2008

dinsdag 29 juli 2008

Werken 1 jaar bezig!

De werken zijn vandaag 1 jaar bezig. De afbraakwerken zijn gestart op 30 juli 2007. Een klein foto-overzicht van het afgelopen jaar.
De blog is in 1 jaar 60.000 keer bezocht. Bedankt iedereen!
Hopelijk blijf je ook het volgende jaar mijn blog op heel regelmatige basis volgen om de evolutie van de werken te zien.

maandag 28 juli 2008

Toedekken loszone

Vandaag is men begonnen met het toeleggen van wat de laad/loszone zal worden van het winkelcomplex.

vrijdag 25 juli 2008

Dag 362

De overspanning van de laad- en loszone op het niveau -1 begint stillaan zijn definitieve vorm te krijgen.

donderdag 24 juli 2008

Tussenniveau

In de werfput is er reeds een soort tussenplatform gemaakt:

woensdag 23 juli 2008

Vijfde torenkraan

In de loop van vorige week is de vijfde en laatste torenkraan op de werf geplaatst. Deze kraan heeft het nummer 2. (nummer 1, 3, 4 en 5 staan er reeds een tijdje).

maandag 21 juli 2008

Nieuwsbrief 12+13

Tijdens deze verlofmaanden heeft men nieuwsbrief 12 (juli) en 13 (augustus) samengevoegd.

De nieuwsbrief omvat een foto-overzicht van het voorbije jaar.

Bekijk nieuwsbrief 12 en 13

zondag 20 juli 2008

Wijngaardstraat heeft veel schade

Het project Foruminvest in de Kortrijkse binnenstad veroorzaakt schade aan huizen en aanpalende verkeersvrije wegen in het centrum. 'We proberen tot een oplossing te komen', zegt bestuurder van Foruminvest Pierre Iserbyt. De handelaars in de buurt houden de lippen op elkaar.

Precies die belofte van Foruminvest om de schade vast te stellen en later een regeling te treffen, weerhoudt veel handelaars ervan om hun mond open te doen. We zijn niet eensgezind en wie zijn mond alleen roert, riskeert niets, zegt een van hen. Al zijn we er allemaal van overtuigd dat er iets moest gebeuren in de binnenstad. 'Van mij hoor je helemaal niets', zegt de zaakvoerder van een pand in de Wijngaardstraat.

Anderen strooien verhalen rond die wel kafkaiaans lijken. De ene heeft geld gekregen om te zwijgen, de andere moet het nog krijgen, enzovoort. Maar zo gaan natuurlijk de legendes flink de stad rond. Wie op al die verhalen wél kan antwoorden is Pierre Iserbyt, bestuurder van Foruminvest en voormalig Kortrijkzaan.

'In de Wijngaardstraat zijn er inderdaad problemen. Die brillenzaak staat pal tegen het project aan. Een aantal huizen zijn honderd jaar oud. Dat speelt een rol. In dit geval in de Wijngaardstraat hebben we een regeling getroffen. Of de zaakvoerder een restauratie wil of niet, dat is nog niet helemaal duidelijk. Maar als het nodig zou blijken dat het pand opnieuw wordt gebouwd, dan moet dat maar gebeuren. Eens die muur van K er staat, zullen we echter duidelijk zien wat er kan gebeuren. Dat is ook de afspraak.'

Dat de Wijngaardstraat scheurt en afhelt, daar heeft Iserbyt ook weet van. Maar het herstel van die verkeersvrije toegangswegen in het centrum zal Foruminvest ook voor haar rekening nemen. Aan de overkant van K, de achterkant van de Lange Steenstraat dus, zijn een aantal huizen sterk verstevigd (zie foto). Ook daar zijn problemen vastgesteld.

'Daar hebben we te maken met de oude wallen van Kortrijk. De fundering van het desbetreffende winkelpand Steyt staat daarop. Wij hadden de bedoeling die wallen helemaal weg te nemen. Maar we gaan nu een andere methode toepassen.'

Er was en is ook nogal wat te doen rond de openingsdatum van het winkelcentrum in Kortrijk.

'Een aantal zaken lopen op schema, andere hebben vertraging. Midden september kunnen we echt een synthese maken. Pas dan kunnen we ook zeggen of er vertraging op het project zit of niet. Half september 2009 was een streefdatum en het zou best wel eens oktober kunnen worden. Maar een jaar uitstel zoals wordt gefluisterd is niet aan de orde. Het blijft 2009. Eens het eerste stuk, het kelderniveau, is gegoten, kan men zowel boven als onder de betonplaat aan het werk gaan.'

Dat er door te haastig te werken een aantal cruciale dingen zijn afgekeurd door een onafhankelijke veiligheidsfirma, weerlegt Iserbyt niet helemaal. 'Wij worden door een onafhankelijke instantie gecontroleerd. En er zijn een aantal dingen afgekeurd, dat klopt. Maar ze brengen het project niet in gevaar. Het is trouwens bouwverlof en de activiteiten zullen nu stilaan verminderen. De meeste werklui zal je zien vanaf januari volgend jaar.'

Vrijdag werd er desondanks goed doorgewerkt op de werf. Onder meer aan de beveiligingsmuur, kant Wijngaardstraat.

bron: het nieuwsblad

donderdag 17 juli 2008

woensdag 16 juli 2008

K haalt openingdatum niet.

Vrijdag stond er in het laaste nieuws een paginagroot artikel dat K de openingsdatum niet zal halen en dat het voorlopig pas zou open gaan tegen eind oktober ipv half september 2009.

Het artikel kan je hier lezen. (pdf)

donderdag 10 juli 2008

Uitrit Sint-Janslaan

Na het plaatsen van de slibwanden in de Sint-Janslaan is men nu bezig met de uitrijtunnel te graven:

woensdag 9 juli 2008

Tentje tegen de regen

Je moet soms creatief zijn om je te beschermen tegen de regen en je werk verder te kunnen doen :-)

dinsdag 8 juli 2008

Eerstesteenlegging?

Op 21 mei had de burgemeester De Clercq aangekondigd dat er tijdens de elfdaagse feestelijkheden voor 11 juli een officiële eerstesteenlegging zou plaats vinden op de werf en dat hij liefst zoveel mogelijk volk op de werf zou zien.
Intussen zijn we 8 juli en hebben we hier niks meer over gehoord. Is de datum terug verschoven naar een later tijdstip?

maandag 7 juli 2008

Niveau -1


Deze morgen is men gestart met terug beton te gieten om de vloerplaat verder toe te leggen op niveau -1. (Zal de nabehandeling terug tot een gat in de nacht duren zoals de vorige keer? We leggen voor de zekerheid de oordopjes maar al klaar.)

zaterdag 5 juli 2008

Leveringszone niveau -1

De enorme stalen constructies zorgen voor de overspanning van de toekomstige leveringszone. Hier is men volop bezig de aarde onder deze constructie weg te nemen zodat ook hier de kuip vorm begint te krijgen.

vrijdag 4 juli 2008

Nieuwsbrief 11/25

Er staat niet zo heel veel nieuws te lezen in de nieuwe nieuwsbrief.
De werken gaan blijkbaar goed vooruit, maar dat kunnen we ook zien natuurlijk.
Momenteel is de tunnel die begint in de Romeinse laan volledig af tot aan de kuip en zal deze weg nu gebruikt worden om aarde weg te voeren om de kuip te vergroten. (Het voorlopig einde van de modder in de Zwevegemstraat???)

Op de achterzijde staat terug een grote luchtfoto, genomen begin juni.

donderdag 3 juli 2008

Doorgang terug open

De doorgang tussen de Veemarkt en de Kleine Sint-Jansstraat is terug open.

woensdag 2 juli 2008

De werken gaan rustig verder...

Momenteel gaan de werken op verschillende plaatsen op de werf verder, voorlopig niet veel speciaals te melden.