To see this banner you need to download and install Adobe Flash player.

dinsdag 30 oktober 2007

Prijs Parking Veemarkt stijgt met 60%

Volgens de krant "Het Nieuwsblad" stijgt op 1 december de prijs van de ondergrondse parking Veemarkt met 60%. Momenteel betaal je voor een dagticket 2,5 euro, vanaf 1 december zou dit 4 euro worden. Op 1 oktober 2009 zou de prijs dan verder doorstijgen naar 5 euro. De prijs van parking Schouwburg verhogen van 4 naar 5 euro op 1 december. De stad laat wel weten dat de beslissing nog moet goedgekeurd worden in de gemeenteraad. De prijsverhoging moet de verliezen van de parkings van de afgelopen jaren wegwerken.

Is dit het geschikte moment om de prijzen te verhogen nu de mensen blijkbaar de weg al niet meer vinden naar de parkings door de werken? Laat gerust je mening horen in een reactie.

dag 93

Klik op de foto om te vergroten.

zondag 28 oktober 2007

Kleine poll.

De werken zijn nu 3 maanden ver. Er komen dagelijks heel wat bezoekers langs om de stand van zaken te volgen, waarvoor dank. Nu zou het leuk zijn om even te stemmen op de poll bovenaan zodat ik een idee krijg hoe vaak jullie langskomen. Ik hoop jullie natuurlijk ook de komende 22 maanden hier nog heel vaak terug te zien.

Heb je nog oude sfeerfoto's van voor de werken, dan kan je deze altijd mailen naar winkelcomplexkortrijk@gmail.com en dan komen die de komende maanden zeker op deze blog.

donderdag 25 oktober 2007

Maatregelen tegen stofhinder in omgeving van werf winkelcomplex

Kortrijk: maatregelen tegen stofhinder in omgeving van werf winkelcomplex

De stad Kortrijk en Foruminvest nemen extra maatregelen om stofhinder en modder op de weg te beperken, bij de bouw van het nieuwe winkelcomplex in het centrum. Omwonenden hadden daarover geklaagd.

Vanaf maandag moeten vrachtwagens die van de werf rijden door een waterbad rijden, om de modder van de wielen te spoelen. Foruminvest gaat ook regelmatig met een machine de werf schoonvegen. Kortrijk onderzoekt ook de mogelijkheid om de straten in de buurt van de werf elke week schoon te maken. Daarvoor moet dan wel een parkeerverbod worden ingevoerd op vaste tijdstippen in de week.

De afbraakwerken zelf verlopen intussen vlot. Normaal moet het slopen van de gebouwen een maand vroeger gedaan zijn dan voorzien.

bron: www.wtv.be

Nieuwsbrief 03

De maand is bijna voorbij en eindelijk is de nieuwsbrief van de afgelopen maand online geraakt op de website van Kortrijk. Hopelijk laat de volgende nieuwsbrief niet zo lang op zich wachten.

Nieuwsbrief 03 kan je hier lezen.

woensdag 24 oktober 2007

En dan rest er alleen nog puin...


Dit is het puin dat nog rest van het laatste stukje schoolgebouw van OLV van Bijstand.

dinsdag 23 oktober 2007

Dag 86

Het einde is in zicht. Er rest nu nog een heel klein stuk van het oude schoolgebouw.

vrijdag 19 oktober 2007

Het laatste weekend...

Dit wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste weekend waar je nog iets kan zien van de school die ooit meer dan 1000 leerlingen had.

Voormalig ALF-activist is graffitispuiter

Een van de graffitispuiters die het voorbije weekend in Kortrijk zijn opgepakt, is Geert Waegemans, een voormalige activist van het Animal Liberation Front (ALF).
Eind jaren 90 pleegde de man samen met zijn toenmalige vriendin Anja Hermans diverse aanslagen op hamburgerrestaurants en vleesverwerkende bedrijven.

Sinds augustus had hij samen met twee kompanen op een twintigtal plaatsen in Kortrijk graffiti aangebracht uit protest tegen de komst van een groot winkelcentrum.

De werken daarvoor zijn al enige tijd aan de gang en veroorzaken een grote kaalslag. De graffiti werd onder meer op historische panden zoals het stadhuis aangebracht.

Het trio werd afgelopen weekend opgepakt en na verhoor weer vrijgelaten. De drie moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

bron: www.vrtnieuws.net

woensdag 17 oktober 2007

Dag 81


De in/uitrit begint reeds vorm te krijgen in de Romeinselaan:

Dit is het laatste stukje van OLV Bijstandschool dat nog recht staat.

Dag 80


Op de werf is het een drukte van jewelste van kranen, aan- en afrijden van vrachtwagens en betonmolens.

Werken op hoogte in een mandje aan een grote kraan:

dinsdag 16 oktober 2007

Hoe worden slibwanden nu eigenlijk gemaakt?

Op deze figuur zie je een mooi overzicht van de verschillende stappen die nodig zijn om de slibwanden te maken.

Stap 0: maken van de geleidewanden in beton zodat er een gleuf ontstaat waartussen de graafarm past.

Stap 1 en 2: graven van de gleuven tot op ongeveer 30 meter diepte. Ondertussen worden de gleuven opgevuld met een vloeistof die voor een overdruk zorgt waardoor de aardewanden normaal niet kunnen instorten.
Stap 3: plaatsen van de wapening (het ijzer dat in het beton zit).
Stap 4: plaatsen van de pijpen om het beton tot op de grond van de gleuven te brengen.
Stap 5: de gleuven opvullen met beton. Daarna begint alles terug van voor af aan bij het volgende stuk.

maandag 15 oktober 2007

Unieke wervenroute met gids

Verschillende grote bouwwerken in de binnenstad lokken dagelijks tientallen kijklustiggen. Dat merkte ook de West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk-Menen. Die mocht in opdracht van het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) een wervenroute voor groepen uitwerken.

De wervenroute start in het streekbezoekerscentrum en gaat eerst naar de kantoren van het SOK. Daar kunnen de deelnemers maquettes van het woon- en winkelcomplex van projectontwikkelaar Foruminvest bekijken. Daarna gaat de groep richting werf. De gidsen geven er algemene informatie en tonen beelden over hoe het complex er uit gaat zien. Vervolgens gaat de tocht naar de Spoorweglaan. Daar verrijst een modern flatgebouw. Bij een halte aan het Schouwburgplein krijgt de groep uitleg over de bouw van een hotel aan dat plein. Iets verder houdt de groep halt bij de Graanmarkt waar een oud postgebouw omgevormd wordt tot woon- en winkelcomplex. De gids rondt de wervenroute af met een bezoek aan het nieuwe kantorengebouw van het stadhuis en een blik op de omgeving van de Broeltorens. De Broeltorens krijgen in de toekomst een vernieuwde, aantrekkelijke omgeving.

Om de wervenroute op een correcte manier te kunnen begeleiden, kregen alle gidsen van de gidsenkring een speciale bijscholing. Ze kregen daarbij grondig uitleg over alle grote bouwprojecten.

Praktisch:
- de tocht kan je elke dag maken
- je doet de wandeling in twee uur tijd
- je betaalt 50 euro per groep

Info en reservaties: Frans Van Houdenhove 056 75 48 14
(info: www.kortrijk.be)

Politie ontmaskert graffitispuiters

Vandalen protesteerden tegen Foruminvest

KORTRIJK - De graffitispuiters die de jongste weken Kortrijk teisterden en hun woede koelden tegen burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) van Kortrijk en zijn project Foruminvest zijn opgepakt. De politie kon zaterdag een doorbraak in het dossier forceren.

'Fuck Foruminvest en De Clerck' en meer van dat fraais stond sinds eind augustus her en der te lezen op gebouwen in de stad Kortrijk. Op een bepaalde nacht werden zelfs op een tiental plaatsen slogans gespoten. Onder meer aan de kluifrotonde Appel, waar de spuiters zonder angst net naast de weg een gevel bekladden. Toen ook affiches werden geplakt in de stad, vond de politie het welletjes en werd een speciale cel aan het werk gezet. Die forceerde zaterdag een doorbraak.

Tot opluchting van de burgemeester van Kortrijk. De graffitispuiters konden bij hem en bij de bevolking op weinig begrip rekenen omdat ze zelfs historische panden en mooi gerestaureerde gebouwen niet ontzagen, zoals het gebouw op de hoek van het Plein met de Lange Meersstraat.

De daders werden door de politie geïdentificeerd na een huiszoeking en zijn voorgeleid. Het gaat om meerdere jongeren, ook van buiten de regio. Zij wilden de kaalslag aan de kaak stellen die Foruminvest achterlaat. De groep is na een eerste ondervraging weer vrijgelaten.

Graffitimuur

Later worden de jongeren verder aan de tand gevoeld en wordt hun zaak voor de rechtbank gebracht. Op dergelijk vandalisme staan straffen van zes maanden tot één jaar. daarbij komt de kostprijs van de reiniging van gevels en gebouwen.

Het is niet officieel bevestigd, maar het zou wel eens kunnen dat de affiches die de daders plakten tegen Foruminvest, hen de das hebben omgedaan. Na de graffiti die op 21 plaatsen opdook als protest tegen het geplande winkelcentrum, verschenen er immers ook protestaffiches. Die werden opgeplakt in de omgeving van de Veemarkt, de Wijngaardstraat, de Spoorweglaan, de Groeningelaan en op het Schouwburgplein. Op die affiches stonden slogans als 'Kortrijk verliezende stad' en 'Stop de sociale afbraak'. Ze werden in een oogwenk verwijderd. Een politiepatrouille merkte ze al vlug op. Ter hoogte van het station was de lijm nog nat.

Het plan bestaat om tijdens de werken voor de bouw van het winkelcentrum Foruminvest een speciale plek in te richten waar graffitispuiters zich kunnen uitleven. 'Na de afbraakwerken komt er rond de site 500 meter afsluiting en daar kan wellicht plaats gemaakt worden voor een graffitiproject', zeg de burgemeester van Kortrijk.

De stad Kortrijk wil ook een ambtenaar aanwerven die gemeentelijke administratieve sancties kan uitschrijven. De ambtenaar kan een aantal zaken bestraffen die niet worden behandeld door het parket, zoals graffiti en nachtlawaai.

bron: www.nieuwsblad.be

donderdag 11 oktober 2007

Heraanlag doortochten naar winkelcentrum

Heel wat informatie is terug te vinden op de website van Kortrijk

- Conceptplan doortochtproject R36 - N8 Gentsepoort - Zwevegemsepoort (pdf)
- Samenvatting bewonsersvergadering 9/10/07 ivm de doorgang Zwevegemstraat-Gentpoort (pdf - 8Mb)
- Herinrichting Gentsesteenweg - Deerlijksestraat
- Herinrichting Zwevegemsestraat - Oudenaardsesteenweg

Heraanleg centrumstraten start in voorjaar 2008

Heraanleg centrumstraten start in voorjaar 2008
Werken moeten klaar zijn tegen opening shoppingcentrum

KORTRIJK - De heraanleg van de toegangswegen naar het nieuwe shoppingcentrum begint voorjaar 2008 vanaf de kant Gentpoort tot aan de Zwevegemsepoort. Een jaar later volgt de heraanleg tussen de Zwevegemsestraat en de oprit van de snelweg.



Inwoners van Kortrijk die nu al zuchten onder de werken van Foruminvest aan de site Sint-Janspoort zullen toch nog een tandje bij moeten steken. Vanaf begin volgend jaar wordt pas echt duidelijk hoe groot de impact van de werken wordt, want dan start de heraanleg van belangrijke centrumstraten. Wie Kortrijk binnen rijdt via de Gentpoort, zal het ook ervaren vanaf begin volgend jaar. De werken zijn vrij omvangrijk en starten vanaf het kruispunt Deerlijksestraat/Gentsesteenweg over de Gentpoort, de Gentstraat, langs de Romeinselaan en zo verder tot aan de Zwevegemsepoort.

Er zitten een paar verrassende veranderingen tussen. Opvallend is dat de nog niet zo lang aangelegde rotonde aan de Gentpoort opnieuw moet wijken voor verkeerslichten. 'Die zijn veiliger voor het verkeer', zegt schepen van Mobiliteit Guy Leleu (CD&V). Ook komt er opnieuw tweerichtingsverkeer in de Gentsestraat, langs het Plein tot en met dat deel van de Romeinselaan waar je dan de ondergrondse parkeergarage zal binnen rijden. Opmerkelijk is voorts de grote aandacht voor de zwakke weggebruiker. De fietser kan meestal op vrijliggende fietspaden rijden.

Parkeerplaatsen

De heraanleg gaat in elk geval ten koste van een honderdtal parkeerplaatsen tussen de Gentsesteenweg en de Zwevegemsepoort. Dat wordt het moeilijkste punt om te verteren, bleek maandagavond al op een informatieavond in Budascoop. 'Er zijn al zo weinig parkeerplaatsen!' of 'Waar moeten we dan onze auto kwijt?' Het waren maar enkele van de opmerkingen uit het publiek. Applaus was er voor de bewoner die opmerkte dat het voornaamste doel van de werken is een soepele doorstroming te bekomen naar het shoppingcentrum.

Schepen Leleu zei dat zijn diensten oplossingen zullen zoeken voor het verlies aan parkeerplaatsen. 'Mogelijk herbekijken we de woonzones zodat mensen met een bewonerskaart makkelijker op een andere plek dichtbij huis terecht kunnen.'

Deze grote werken moeten volgens de huidige plannen in een jaar achter de rug zijn. Daarna volgt deel twee van de heraanleg van de straten van de Zwevegemsepoort tot aan de snelweg. Het wordt dus een huzarenstukje om dit hele project af te werken tegen september 2009, de datum van de opening van het winkelcentrum. Zelfs schepen van Mobiliteit Guy Leleu betwijfelt dat hardop.

www.nieuwsblad.be

woensdag 10 oktober 2007

Dag 73


Het laatste restje van de gevel staat nog recht...

Slibwanden maken


Na het graven van de sleuven tot op 30 meter diepte wordt de bewapening naar beneden gelaten.


Om het beton makkelijk tot op de grond van de sleuf te krijgen gebruikt men meterslange buizen.

Per sleuf draven er heel wat betonmolens op om alles vol te gieten met beton.

dinsdag 9 oktober 2007

Sloop afgerond tegen eind oktober?

Volgens de recente nieuwsberichten zitten de werken voor op schema. De sloop zou normaal duren tot half november maar men voorziet de sloopwerken te kunnen afronden tegen eind oktober. Het graven de slibwanden zal nog even duren tot het einde van het jaar.

Nieuwsbericht uit Het Nieuwsblad

maandag 8 oktober 2007

Wijziging verkeerscirculatie vanaf 8/10

Sinds vandaag is onderstaan regeling van kracht:

Tot eind november 2007 blijft de Romeinselaan afgesloten. Hierdoor blijft in de Langemeersstraat en in de Wandelingstraat verkeer in beide richtingen toegelaten. De rijrichting op de Veemarkt wordt omgekeerd, alsook de rijrichting in de Zwevegemsestraat. De Sint-Janslaan krijgt het karakter van een doodlopende straat.

Vanaf 1 december 2007 zal opnieuw verkeer toegelaten worden in de Romeinselaan, langs de kant van de seniorenflats. De vermelde circulatie zal van toepassing blijven, met toevoeging van verkeer vanaf het Plein door de Romeinselaan.

Week 11


De afbraak terug een stap verder.


Het graven van de slibwanden is ook zeker nog niet afgelopen:


In de sleuven die gegraven worden komt dan deze bewapening en daarna nog beton.

zaterdag 6 oktober 2007

Resultaat na iets meer dan 2 maand

Op deze luchtfoto kan je ongeveer zien wat reeds gesloopt is (= alles binnen de groenen lijnen) en wat er nog moet gesloopt worden (= alles binnen de rode lijnen) in de komende weken.
Klik om de foto om te vergroten.

donderdag 4 oktober 2007

Dag 67

Kraan waarvan de cabine omhoog kan verplaatst worden zodat je een beter zicht krijgt waar je met de grijper komt.

dinsdag 2 oktober 2007

Kortrijk en Foruminvest hebben nieuw protocol

Kortrijk en Foruminvest hebben nieuw protocol

De stad Kortrijk en bouwpromotor Foruminvest hebben een nieuw protocol ondertekend. Daarin belooft Foruminvest 4 miljoen euro te betalen om de omgeving van het grote winkelcomplex in de binnenstad van Kortrijk, beter in te bedden. De stad zelf betaalt ook een deel.

Er komt ook een globaal overlegsysteem met alle handelaars in de Kortrijkse binnenstad. Die zouden ook elk een jaarlijkse bijdrage moeten betalen, iets waarvoor de winkelstraatcomités alvast vragende partij zijn. Nu zijn handelaars niet verplicht zo'n bijdrage te betalen, voor de organisatie van ondermeer braderieën en speciale shoppingdagen.

Half november komen de handelaarscomités daarvoor samen. Foruminvest belooft dat alle handelszaken die huren in het nieuwe complex, zo'n bijdrage moeten betalen. Daarnaast komt er ook een fonds om de stadskankers rond het project aan de pakken, en er komt een studie om designelementen in en rond Foruminvest te voorzien.

bron: www.wtv.be

Artikel van het nieuwsblad

Update verkeerscirculatie

bron: www.kortrijk.be

fase 2: In deze fase worden de slibwanden voor de ondergrondse parking geplaatst. De doorsteek tussen de Zwevegemsestraat en de Sint-Jansstraat wordt onderbroken. Om deze reden en het uit veiligheidsredenen afsluiten van de Romeinselaan voor alle verkeer, wordt een nieuwe verkeerscirculatie uitgebouwd op en rond de Veemarkt vanaf 1 oktober tot 1 december 2007.

Tot eind november 2007 blijft de Romeinselaan afgesloten. Hierdoor blijft in de Langemeersstraat en in de Wandelingstraat verkeer in beide richtingen toegelaten. De rijrichting op de Veemarkt wordt omgekeerd, alsook de rijrichting in de Zwevegemsestraat. De Sint-Janslaan krijgt het karakter van een doodlopende straat.

Vanaf 1 december 2007 zal opnieuw verkeer toegelaten worden in de Romeinselaan, langs de kant van de seniorenflats. De vermelde circulatie zal van toepassing blijven, met toevoeging van verkeer vanaf het Plein door de Romeinselaan.

Plan voor de auto's
Plan voor de fietsers

maandag 1 oktober 2007

De derde maand is ingegaan



Blijkbaar is Christus het noorden kwijt door de werken :-)

Fotoalbum

Ook de stad zelf maakt af en toe wat foto's. Deze kan je terug vinden door op deze foto verder te klikken :